Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ιταλικής ΕΝΙ από την Τουρκία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, χαρακτηρίζει «Διπλωματικό ζήτημα» την κατάσταση εκεί.
o Κ. Ντεσκάλτσι μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή είναι «εκτός ελέγχου».
Επίσης είπε ότι οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.
Το ερευνητικό πλοίο στην ΑΟΖ εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την Τουρκία.
Το γεωτρύπανο «Saipem 12000» παραμένει καθηλωμένο επί μία εβδομάδα στο οικόπεδο 3, το οποίο έχει δεσμευτεί για άσκηση της Τουρκίας ως τις 22 Φεβρουαρίου.
Στο τραπέζι της ΚΕΠΠΑ οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Παράλληλα, οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπήκαν στις εργασίες της 12ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής διάστασης της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταύρου και Ζαχαρίας Κούλιας.
Με την ευκαιρία της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των βουλευτών των χωρών της Μεσογείου. Ο κ. Δαμιανού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά πολεμικά πλοία και συμφωνήθηκε να τεθεί το θέμα στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Διάσκεψης και να προταθεί τροπολογία για προσθήκη σχετικής αναφοράς στην Τελική Δήλωση της διοργάνωσης.
Στη συνάντηση υιοθετήθηκε επίσης Κοινή Δήλωση των παρουσών αντιπροσωπιών των χωρών της Μεσογείου (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στην οποία σημειώνονται οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλείται επίσης η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρχές καλής γειτονίας.
Κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Διάσκεψης, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε το κείμενο για την Τελική Δήλωση της Διάσκεψης, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και απειλή σε ιταλικά οικονομικά συμφέροντα και παράλληλα προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Ενημέρωσε επίσης για την Κοινή Δήλωση των Μεσογειακών αντιπροσωπιών και πρότεινε τη συμπερίληψη στην Τελική Δήλωση της Διάσκεψης του κειμένου, το οποίο είχαν εγκρίνει οι αντιπροσωπίες των χωρών της Μεσογείου. Με τη στήριξη των αντιπροσωπιών των χωρών της Μεσογείου, η σχετική τροπολογία υιοθετήθηκε. Σημειώνονται, ως εκ τούτου, και στην Τελική Δήλωση της Διάσκεψης, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, του κοινοτικού κεκτημένου, των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και των αρχών καλής γειτονίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ