Χιλή: Ξεκινά νέα έρευνα για τα αίτια θανάτου του Πάμπλο Νερούδα

Τα αίτια θανάτου του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα θα επανεξεταστούν, σαράντα χρόνια μετά, όπως ανακοίνωσε η Χιλή.

Δώδεκα μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 1973, μέρα της εκδήλωσης του στρατιωτικού πραξικοπήματος και της επιβολής της βάρβαρης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, ο Νερούδα πέθαινε από καρκίνο του προστάτη (σύμφωνα με τις τότε εκθέσεις).

Ωστόσο, οι καταγγελίες για δολοφονία του “ποιητή του έρωτα” με τις ακραίες κομμουνιστικές απόψεις, οδήγησαν στην διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων – το 2013 – στα λείψανα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Νερούδα είχε δηλητηριαστεί.

Η νέα ιατροδικαστική έρευνα θα προσδιορίσει την άμεση ή έμμεση αιτία του θανάτου του, καθώς με τις σύγχρονες τεχνολογίες θα αναζητηθούν ανόργανες ουσίες ή βαρέα μέταλλα, αλλά και βλάβες στα κύτταρα.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φρανσίσκο Ούγας, δήλωσε πως: “Υπάρχουν κάποια αρχικά στοιχεία περί του ότι δηλητηριάστηκε και οι ενδείξεις κατατείνουν στη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών… αυτό μπορεί να τεκμηριώνει ότι διαπράχθηκε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο οδηγός και προσωπικός βοηθός του ποιητή είχε καταγγείλει τότε πως πράκτορες του καθεστώτος του Πινοσέτ, εκμεταλλευόμενοι τη ασθένεια του, του έκαναν ένεση με δηλητήριο στο στομάχι ενώ ο Νερούδα ήταν κλινήρης στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο.

Μεταξύ των πολλών θεωριών για τον θάνατο του, ήταν και πως η δολοφονία του πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των στενών φιλικών σχέσεων που είχε με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η στρατιωτική χούντα φοβόταν ότι ο Νερούδα είχε πρόταση να ηγηθεί της αντιπολίτευσης.