No More Campaigns To Run

Η επιστροφή στην Ελλάδα έχει πολλά καλά, όσο κι αν αυτές τις μέρες κανείς καλείται να κάνει μια βαθιά ενδοσκόπηση για να τα εντοπίσει. Φέρνει όμως και κάποιες κοσμοϊστορικές αλλαγές σε συνήθειες: για παράδειγμα, χωρίς τους πολιτικοποιημένους Αμερικανούς φίλους μου να βάζουν στοιχήματα για το πόσες φορές θα διακοπεί το State of the Union από χειροκροτήματα, το να μείνω ξύπνια για να παρακολουθήσω την ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, έμοιαζε χθες πολύ λιγότερο δελεαστικό.

Έτσι, προτίμησα να κοιμηθώ νωρίς και να διαβάσω αποσπάσματά της σήμερα, διαπιστώνοντας όμως πως το “SOTU” (για τους φανατικούς των ακρωνύμιων) χάνει κάτι από τη μαγεία του την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, το στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Barack Obama θυμίζει στους Ρεπουμπλικάνους ότι κέρδισε δύο εκλογές (“I have no more campaigns to run. I know, because I won both of them.”) θα το είχα ευχαριστηθεί ακόμη περισσότερο live.

Ο Barack Obama αναφέρθηκε σε πολλά και διάφορα στη χθεσινοβραδινή του ομιλία, αν κάτι κρατάει κανείς είναι η κήρυξη μιας νέας οικονομικής εποχής για τις ΗΠΑ (με το τέλος της ύφεσης), τις πολλές του αναφορές στο ρόλο της Αμερικής στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τη δέσμευση του ότι, ελεύθερος πια από τους πολιτικούς περιορισμούς του παρελθόντος, θα πολεμήσει μάχες που είχαν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα νωρίτερα στη θητεία του. “My only agenda for the next two years is the same as the one I’ve had since the day I swore an oath on the steps of this Capitol  –  to do what I believe is best for America.”