Βουλγαρία: Δημοψήφισμα για την καθιέρωση της υποχρεωτικής ψήφου

Το κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), μελετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθιέρωση υποχρεωτικής ψήφου ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2015.

Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ένα εθνικό δημοψήφισμα θα δώσει σαφή εικόνα για τις προσδοκίες των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία τους θα στηρίξει τη θέσπιση της υποχρεωτικής ψήφου.

Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε πως οι κυρώσεις που θα προβλέπει ο νόμος για τη μη συμμετοχή στις εκλογές θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Ο Στάνισλαβ Ιβάνοβ, Βουλευτής του GERB, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό bTV ανέφερε ότι μέσω της υποχρεωτικής ψήφου οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή.

Ενώ πρότεινε να υπάρχουν προνόμια για όσους ψηφίζουν, όπως προτεραιότητα όσον αφορά στην εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με τους πολίτες που δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Τσαβντάρ Γκεοργκίεβ από το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι η υποχρεωτική ψήφος δεν είναι πανάκεια και ότι είναι λάθος να πιστεύεται ότι το νομοθετικό αυτό μέτρο από μόνο του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η χώρα έχει σοβαρότερα προβλήματα να λύσει από την υποχρεωτική ψήφο, όπως το οικονομικό και το χαμηλό βιωτικό επίπεδο το οποίο και ευθύνεται, όπως είπε, για τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.