«Μην αφήσετε τους Ναζί να κυβερνήσουν» - Αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που είναι ο μικρότερος αρχηγός κράτους που είχε ποτέ χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης,  χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία HELDENPLATZ, στη Βιέννη, κοντά στο παλαιό ανάκτορο των Αψβούργων και διαδήλωναν κατά της νέας κυβέρνησης.

Με τα συνθήματα «Έξω οι Ναζί», «Δεν θέλουμε γουρούνια Ναζί», «Μην αφήσετε τους Ναζί να κυβερνήσουν» οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν μέλη αντιφασιστικών, αριστερών, φοιτητικών και φεμινιστικών οργανώσεων, εξέφραζαν την αντίθεσή τους για την νέα κυβέρνηση. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έριχναν ντομάτες και αυγά, ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν κροτίδες και άναψαν φωτιά σε ένα σημείο της HELDENPLATZ. Ωστόσο, η αστυνομία είχε λάβει έγκαιρα μέτρα προστασίας, διαθέτοντας 1.500 αστυνομικούς και εκτοξευτήρες νερού.

Στη διαμαρτυρία για το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το δεξιό Λαϊκό κόμμα του νέου καγκελαρίου συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα.
Το ακροδεξιό FPO αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές με 26%, μόλις μία μονάδα πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και μετέχει στη νέα κυβέρνηση με έξι υπουργούς, ενώ ο πρόεδρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είναι ο νέος αντικαγκελάριος. Το κόμμα αποτελεί τμήμα της αυστριακής πολιτικής ζωής εδώ και δεκαετίες και κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα τις ακροδεξιές ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις.

Την ώρα της ορκωμοσίας ο πρόεδρος της χώρας, ο οικολόγος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν προειδοποίησε στην ομιλία του τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη πολιτική απέναντι στις μειονότητες και τόνισε πως «Την πραγματική μας αξία τη δείχνουμε με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους ασθενέστερους». Η νέα κυβέρνηση, όπως ήδη φαίνεται, θα διαμορφώσει τη μεταναστευτική πολιτική, επιβάλλοντας περιορισμούς στα κοινωνικά επιδόματα προς του αλλοδαπούς.

Προβληματισμοί στην Ευρώπη

Τα πολιτικά δρώμενα της Αυστρίας έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, αφού ύστερα από ένα διάστημα δύο μηνών το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (VP) και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

«Έχουμε δύο κόμματα που σχηματίζουν εδώ ένα συνασπισμό που θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και νέος Καγκελάριος, παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση το Σάββατο.

Δήλωση, η οποία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην Ευρώπη και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σάντρο Γκόζι, Ιταλός υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων «Δεν είναι ποτέ καλή είδηση, όταν η άκρα δεξιά συμμετέχει σε μία κυβέρνηση».
Παράλληλα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, έγραψε στο Twitter ότι «οι δημοκράτες που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί έναντι του συνασπισμού που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία».