Βενεζουέλα: Εκλογές βαμμένες στο αίμα - Νεκροί & βίαιες συγκρούσεις

Αιματοκύλισμα το Σαββατοκύριακο στη Βενεζουέλα, λόγω των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο το τελευταίο 48ωρο, στις διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Οι χθεσινές εκλογές έγιναν προκειμένου να δοθεί στον πρόεδρο της χώρα Νίκολας Μαδούρο, η δικαιοδοσία αλλαγής του Συντάγματος. Κι είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, ότι μόλις το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες για τη Συντακτική Συνέλευση.

 

 

Χιλιάδες κόσμου – οπαδοί της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους των πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαδικασίας των εκλογών, για την οποία εκφράζονται διεθνώς φόβοι πως είναι «στημένη».
Μάλιστα σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι περισσότεροι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν δύο φορές, την μία βάσει της περιοχής όπου μένουν και την άλλη βάσει του βιομηχανικού τομέα όπου ανήκουν.

Ο στρατός διέλυσε τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να ακυρώσουν την διαδικασία εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης με επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα και οδοφράγματα. Τραγικός απολογισμός των άγριων επεισοδίων, 10 νεκροί το τελευταίο 48ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών το τελευταίο τετράμηνο σε τουλάχιστον 120.

 

Ανάμεσά τους ο 39χρονος υποψήφιος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος και ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ένας 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας.

Απίστευτες εικόνες βίας είχαμε και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μαρακαΐμπο, αλλά και το Πουέρτο Ορντάζ

 

 

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Datanalisis, εξάλλου, το 70% των Βενεζουελάνων δήλωνε κατά της αναθεώρησης, ενώ το 80% αντιτίθεται στον ίδιο το Μαδούρο.