Απουσία της Ρωσίας οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια του "Ολοκαυτώματος Άουσβιτς"

Δεν θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με εκπρόσωπό του στο Interfax.

Οι σχέσεις Βαρσοβίας και Μόσχας είναι σε δυσμενή κατάσταση, εξαιτίας και της Ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Η απουσία του Πούτιν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “περίεργη” και “άβολη”, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες είναι εκείνοι που απελευθέρωσαν τα θύματα από τις φυλακές του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Οι σοβιετικοί, είναι μάλιστα, εκείνοι που έκαναν γνωστά σε όλο τον κόσμο τα όσα συνέβαιναν στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά την περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: “Δεν υπάρχει τέτοιο ταξίδι στο πρόγραμμα του ρώσου Προέδρου. Η Πολωνία, άλλωστε, δεν έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Πούτιν”.

Σύμφωνα με το Reuters, ο  Πεσκόφ είπε: “ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποστέλλεται συνήθως πρόσκληση, αλλά ο ρώσος Πρόεδρος δεν έλαβε ούτε προσωπική πρόσκληση”.

Οι υπεύθυνοι των τελετών, το Μουσείο του Άουσβιτς και το Διεθνές Συμβούλιο για το Άουσβιτς, ανέφεραν πως δεν εστάλησαν συγκεκριμένες προσκλήσεις αλλά οι χώρες δωρητές -ανάμεσά τους και η Ρωσία- ερωτήθηκαν εάν θα παρίσταντο.