Η άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί τάπητος στη συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και πολλοί υπουργοί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Παρίσι για ένα συμβούλιο, το οποίο θα περιστραφεί γύρω από την οικοδόμηση μιας Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από την καγκελάριο να συμβάλει στη βοήθεια προς τις χώρες του Σαχέλ, όπως είχε εκφράσει την επιθυμία κατά την επίσκεψή του στην Μπαμακό για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Πέντε (G5) του Σαχέλ τον Ιούνιο.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Ιουνίου, το οποίο αποφάσισε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα και μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας (PESCO), το Παρίσι, που διαθέτει πολλές φιλοδοξίες σε αυτό τον τομέα, ελπίζει να ανακοινώσει την Πέμπτη πιο συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ θέλουν επίσης να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών και στη διδασκαλία των γερμανικών στα γαλλικά σχολεία. Θα μεταβούν από κοινού στα παρισινά γραφεία του γαλλο-γερμανικού Γραφείου για τη νεότητα, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1963 από τον Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ για τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε νέους από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς κατά το πρώτο γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να ανακύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, αλλά θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Πηγή: protothema.gr