Ψήφος εμπιστοσύνης στη Μέι από τη Βρετανική Βουλή - Με 322 υπέρ και 309 κατά

Πήρε το πράσινο φως από τη βρετανική Βουλή, η Τερέζα Μέι, 3 εβδομάδες μετά τις εκλογές όπου οι Συντηρητικοί γνώρισαν βαριά ήττα.

Με την κοινοβουλευτική στήριξη του δεξιού προτεσταντικού DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, η Μέι απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από την έγκριση που είχε λάβει από την κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Βρετανίδας Πρωθυπουργού, κατά τον Λόγο της Βασίλισσας.

Η ηγέτης των Τόρις απέφυγε μάλιστα και την καταστροφή της τελευταίας στιγμής, όταν μίλησε για κανονισμούς σχετικά με την άμβλωση, οι οποίοι απείλησαν να καταστρέψουν την κυβέρνησή της. Χάρη της στήριξης του DUP, βέβαια, η Μέι κέρδισε την πλειοψηφία, με 332 να ψηφίζουν υπέρ και 309 κατά.

Σε αυτό συνέβαλε και η «επανάσταση» των Εργατικών εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υποστήριξε την ιδέα της ενιαίας αγοράς στο επερχόμενο Brexit.

Εθιμοτυπικά, η ψηφοφορία για την ομιλία της βασίλισσας θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ως σύνολο – πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να εγκαταλείψει εάν χάσει.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στις καταστροφικές, για αυτούς, εκλογές της 8 Ιουνίου, αλλά και τις διάφορες Ερινύες που ήθελαν τη Μέι να εγκαταλείπει τον θώκο των Τόρις, η βασική γραμμή του κόμματος ήταν ότι αυτή θα έπρεπε να παραμείνει στην ηγεσία.

Βέβαια, ακόμα και στη σημερινή ψηφοφορία η θέση της Μέι παρέμενε αβέβαιη, καθώς ένας βουλευτής των Εργατικών πρότεινε μια τροποποίηση στην Ομιλία της Βασίλισσας, σύμφωνα με την οποία γυναίκες από τη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσαν να κάνουν δωρεάν αμβλώσεις εάν ταξίδευαν στην Αγγλία.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο περνούσε, τότε πιθανότατα η στήριξη του DUP, δεν θα ήταν η ίδια. Ωστόσο, η Μέι σε μία κίνηση ματ, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τις εκτρώσεις για τις γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας ούτως ή άλλως.