Πύργος Γκρένφελ: 17 οι νεκροί - Μπορεί να ξεπεράσουν τους 100 - Γιατί λαμπάδιασε σε μόλις 15';

Σύμφωνα με την Daily Mail, η αστυνομία εκφράζει το φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100. Μέχρι στιγμής 17 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί απ’ την καταστροφική πυρκαγιά. Όμως κανείς δεν ξέρει ακόμη τι θα βρουν στα διαμερίσματα του πύργου όταν αρχίσουν να τα ανοίγουν. Ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες δεν υπάρχουν, και εκτιμάται ότι κανένας από τους ένοικους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Από τους 600 ενοίκους του πύργου, η Πυροσβεστική έχει διασώσει 65,  78 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 18 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και παλεύουν για τη ζωή τους .

Αυτό που όλοι πάντως διερωτώνται έντονα, είναι πώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου, επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε όλους τους ορόφους, προς τα πάνω!

Και τα βρετανικά Μέσα εκτιμούν ότι για τη γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

 

 

Αυτή τονίζουν ότι μπορεί έκανε τον πύργο να καεί σαν «σπιρτόξυλο» όπως άλλωστε τόνιζαν και στις μαρτυρίες τους χθες ένοικοι. «Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και κοιτάξαμε κάτω να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είχε σημάνει η πυρασφάλεια γιατί το κτίριο δεν διαθέτει. Μόνον ό,τι έχει ο καθένας στα διαμερίσματά του. Βγήκα στον κοινόχρηστο χώρο να δω αν λειτουργούν τα ασανσέρ, αλλά τίποτε. Υπήρχε όμως έντονη οσμή καπνού», δήλωσε χθες ένοικος του 17ου ορόφου. Όπως τόνισε είδε τη φωτιά μόνον όταν έσκυψε απ’ το παράθυρο. «Γύρισα στο διαμέρισμα και κοίταξα απ’ το παράθυρο προς τα κάτω. Σχεδόν βγήκα απ’ το παράθυρο για να δω κάτω απ’ τον 17ο όροφο. Και βλέπω τις φλόγες να μαίνονται και να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο».

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη επένδυση είναι ένα πάνελ από αλουμίνιο που έχει έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, όχι μόνο στην Βρετανία, για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ. Όπως τονίζει μάλιστα η Daily Mail, υπουργοί είχαν στο προειδοποιηθεί για την επένδυση που μετέτρεψε τον πύργο σε μία πύρινη κόλαση επί γης. Όπως σημειώνει επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Sam Webb ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούσαν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο επρόκειτο για μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».

Μαζί με τα νέα παράθυρα, η επένδυση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση της πρόσοψης που χρονολογούντας από το 1970.

Όπως τονίζει η Daily Mail υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια σε όλη την χώρα είναι εξοπλισμένα με παρόμοια υλικά για τα οποία βουλευτές είχαν προειδοποιήσει πολλά χρόνια πριν, ήδη από το 1999.