Εφιάλτης στον «πύργο της κολάσεως» του Λονδίνου: 12, επισήμως, οι νεκροί - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Με τη φράση «Εχουμε μια λίστα με ονόματα αγνοουμένων – Είναι πάρα πολλοί. Πιθανόν πάνω από 50, ίσως εκατοντάδες», περιέγραψε τον εφιάλτη στον «πύργο της κολάσεως» στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Daily Mail, μέλος των σωστικών συνεργείων.

Η Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε το μεσημέρι τον εντοπισμό των πρώτων έξι νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Grenfell Tower της βρετανικής πρωτεύουσας, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, το βράδυ της Τετάρτης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται στους 12, ενώ οι αρχές δεν αναμένουν να βρουν άλλους επιζώντες.

Επίσης, τουλάχιστον 74 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται ακόμη στο εσωτερικό του.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι για το επόμενο 24ωρο θα συνεχίσει τις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών της πρωτεύουσας, το οποίο ωστόσο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Δείτε live εικόνα από το Sky News:

«Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν “βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο”. Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι  50 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με διάφορα τραύματα, εγκαύματα κι αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα η Daily Mail μεταδίδει εικόνες με ενοίκους στους υψηλότερους ορόφους  να προσπαθούν με αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια να βγουν απ’ το φλεγόμενο κτήριο, και να φτάσουν στο έδαφος.

Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Ενώ άλλη μάρτυρας που βρέθηκε στο σημείο δήλωσε στο Sky News ότι: «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά. Τα φώτα των κινητών έσβησαν».

Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία αναφέρει ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.

 

 

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εκατοντάδων μέτρων για την προστασία του κόσμου, αφού φλεγόμενα συντρίμμια εκτοξεύονται από το πολυόροφο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Λάτιμερ, στην γύρω περιοχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του πύργου!

 

Το κτήριο, που έχει κατασκευαστεί το 1974, πρόσφατα είχε υποστεί ανακαίνιση ύψους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών για την εγκατάσταση, μεταξύ άλλων, διπλών τζαμιών και νέου συστήματος θέρμανσης.