Νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση: O Τραμπ φεύγει, η Κίνα καταφθάνει!

Ενώ ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ δε δείχνει καθόλου διατεθειμένος να σεβαστεί τις συμφωνίες και τις αξίες της Δύσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία άλλη υπερδύναμη διατίθεται να προσεγγίσει την Γηραιά Ήπειρο. Κι ο λόγος για την Κίνα.

Στην ιστορική 19η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, που συγκαλείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, οι δύο γίγαντες δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει, να αγωνιστούν μαζί για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσουν όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα.

«Η Κίνα θέλει να υπογράψει αυτή την συμφωνία», γράφει ο έμπειρος Κινέζος αναλυτής Xinning Song . «Έχει τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ειδικά στο Πεκίνο. Και νομίζω ότι η κινεζική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σαφής και λέει ότι θα πρέπει μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας πρέπει να γίνει η πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει.

Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας βρίσκονται επίσης η ασφάλεια, οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες για την διαχείριση της βορειο-κορεατικής απειλής για πυρηνικό πόλεμο.

Η 19η Σύνοδος ΕΕ-Κίνας θα γίνει υπό την κοινή προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang, του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.