Μεγάλο σεισμό στην Τουρκία περιμένουν οι σεισμολόγοι

Ομάδα Γερμανών επιστημόνων ανακοίνωσαν ότι περιμένουν μεγάλο σεισμό πιθανού μεγέθους επτά βαθμών ή και μεγαλύτερο, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Journal International, εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο σεισμός να προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την πόλη).

«Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».

Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό για να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαρισθούν γέφυρες και τούνελ και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ