Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία - Ενδελεχής "έλεγχος εντιμότητας" στους υπουργούς

Τη σύνθεση της κυβέρνησής του παρουσίασε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο συντηρητικός Μπρουνό Λε Μερ διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη νέα κυβέρνηση παραμένει ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (ήταν υπουργός Άμυνας επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ), ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει η κεντρώα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης,που αποτελείται από 15 υπουργούς, καθυστέρησε μια ολόκληρη ημέρα, καθώς έγινε ενδελεχής έλεγχος της φορολογικής κατάστασης, του ποινικού μητρώου και την απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων για κάθε μέλος της νέας κυβέρνησης. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν και μια Υπεύθυνη Δήλωση, ότι “δεν συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να κριθεί μη νόμιμη ή αντίθεση με την αρχή της εντιμότητας”.

«Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θέλουν μια υποδειγματική κυβέρνηση. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις αλλά και για να σηματοδοτηθεί η πενταετία από διαφάνεια», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κριστόφ Καστανέ.

«Άτομα προερχόμενα από τη δεξιά, την αριστερά και την κοινωνία των πολιτών μαζί, για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας, δεν έχει ποτέ άλλοτε τολμηθεί» δήλωσε ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με τη Deutche Welle.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο στις 11.00 το πρωί.