Όλο το χρονικό των επιθέσεων από τον γάλλο Εισαγγελέα

Το χρονικό των τριών τελευταίων ημερών και τις κινήσεις των δραστών της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo την Τετάρτη αλλά και του δράστη της φονικής επίθεσης κατά της δημοτικής αστυνομικού στο Μονρούζ, στο νότιο Παρίσι την Πέμπτη, που κορυφώθηκαν με την πολιορκία των δύο δραστών σε εγκαταστάσεις τυπογραφείου στην περιοχή Νταματέν αν Γκελ βορειοανατολικά του Παρισιού και με την εισβολή και ομηρία σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στη συνοικία Βανσέν του ανατολικού Παρισιού και την αιματηρή λήξη και των δύο έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Γενικός Εισαγγελέας της Γαλλίας Φρανσουά Μολέν.

Ο Φ.Μολέν υποστήριξε ότι η ταυτότητα των αδελφών Σαϊντ και Σερίφ Κουασί έγινε γνωστή στην αστυνομία λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, καθώς στο πρώτο αυτοκίνητο σε έναν από τους δύο αδελφούς, στον Σαϊντ, έπεσε η ταυτότητά του και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Μέσα από τις πρώτες έρευνες που έγιναν στον κύκλο των δύο αδελφών, εντοπίστηκε και το όνομα του Αμεντί Κουλιμπελί, του ανθρώπου που την Πέμπτη το πρωί στο Μονρούζ στο νότιο Παρίσι άνοιξε πυρ κατά μίας δημοτικής αστυνομικού που σκοτώθηκε και ενός δημοτικού υπαλλήλου που νοσηλεύεται τραυματισμένος. Ο Κουλιμπελί ταυτοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ξημερώματα, από το DNA του το οποίο ανιχνεύθηκε σε κουκούλα που εντοπίστηκε στον τόπο των πυροβολισμών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο Εισαγγελέας Φ. Μολέν, μετά και από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών κλήσεων που έγινε στα κινητά των τριών ανδρών, αντάλλαξαν μεταξύ τους 500 κλήσεις από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κουλιμπελί στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, στο οποίο μίλησε κατά τη διάρκεια της ομηρίας στην Βανσέν, και η συνομιλία έχει καταγραφεί, έγινε μια πρώτη επικοινωνία λίγο πριν την εκδήλωση της επίθεσης στο Charlie Hebdo και μετά «υπήρξε συγχρονισμός». Ρόλος του, όπως είπε, ήταν «να σκοτώσει αστυνομικούς» χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Επίσης, δήλωσε μέλος του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Εισαγγελέας της Γαλλίας είπε ότι από τα αδέλφια Κουασί, ο ένας, ο μικρότερος ο Σερίφ, ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές και είχε μητρώο καθώς είχε συλληφθεί το 2005 ως μέλος ισλαμιστικού παρακλαδιού στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού στη Γαλλία, γνωστό ως «ιρανικό παρακλάδι», με αναφορά στην «αλ Κάιντα», το οποίο στρατολογούσε νεαρούς γάλλους μουσουλμάνους να πάνε πολεμήσουν στο Ιράκ μαζί με τους μαχητές της οργάνωσης.

Ο ίδιος ο Σερίφ, σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλλικών αρχών, δεν έφυγε ποτέ από τη Γαλλία τελικά και συνελήφθη όταν ήταν έτοιμος να το κάνει, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε μετά από 18 μήνες. Ο Σαϊντ, από την άλλη, δεν είχε κανένα μητρώο. Ο ίδιος, μιλώντας τηλεφωνικά επίσης με το BFMTV, την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πολιορκία του, δήλωσε ότι «έλαβε εντολή και χρηματοδοτήθηκε» από την «αλ Κάιντα της Υεμένης» για να κάνει τη συγκεκριμένη επίθεση.

Όπως ανέφερε ο Φρανσουά Μολέν, σύμφωνα με το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες, ο Σαϊντ είναι αυτός που σκότωσε τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του Charlie Hebdo. Πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο Σαϊντ εκπαιδεύτηκε από την «Αλ Κάιντα της Υεμένης» στην Υεμένη το 2011 και ότι και τα δύο αδέλφια βρίσκονταν «εδώ και χρόνια» στην μαύρη λίστα της τρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπα ο Γενικός Εισαγγελέας της Γαλλίας στην περίπτωση των αδελφών Κουασί οι τελευταίες ώρες εξελίχθηκαν ως εξής: μετά τις ενδελεχείς έρευνες των γαλλικών υπηρεσιών όλη την Πέμπτη, ο κλοιός έσφιξε γύρω τους στην περιοχή Νταματέν αν Γκελ.

Το πρωί της Παρασκευής, τα δύο αδέλφια, που είχαν βγει καταφύγιο στο δάσος της περιοχής, βγήκαν από αυτό και με την απειλή όπλων σταμάτησαν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και το πήραν από τον κάτοχό του. Αυτό σήμανε συναγερμό και λίγο αργότερα, έπεσαν σε μπλόκο της γαλλικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά την οποία ο Σαϊντ Κουασί τραυματίστηκε ελαφρά στο λαιμό. Προσπαθώντας να ξεφύγουν κατέφυγαν στις εγκαταστάσεις του μικρού τυπογραφείου, που αμέσως περικυκλώθηκε. Μετά από περίπου μία ώρα άφησαν ελεύθερο τον διευθυντή του τυπογραφείου που βρισκόταν μέσα την ώρα της εισβολής και αναζήτησαν καταφύγιο στο δεύτερο όροφο. Όπως είπε ο Φρανσουά Μολέν, τα δύο αδέλφια, μέχρι και το θάνατό τους, δεν αντιλήφθηκαν ότι στον δεύτερο όροφο βρισκόταν κρυμμένος ένας υπάλληλος του τυπογραφείου ο οποίος και βγήκε σώος και αβλαβής.

Επί περίπου τέσσερις ώρες, ειδικοί διαπραγματευτές της χωροφυλακής άφηναν μηνύματα στα κινητά των αδελφών Κουασί προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση. Όπως ξεκαθάρισε ο Μολέν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν εισβολή αλλά οι δύο νεαροί εξήλθαν στις 5 το απόγευμα πυροβολώντας από την κεντρική πόρτα και κατά διάρκεια της ανταλλαγής πυρών που ακολούθησε έπεσαν νεκροί. Μέσα στο τυπογραφείο βρέθηκαν, εκτός από όπλα, και εκρηκτικά και οι αρχές σημειώνουν ότι είχε παγιδευτεί με χειροβομβίδα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα τέταρτο πριν τις 2 το μεσημέρι, ο Κουλιμπελί εισήλθε στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στην Βανσέν και άρχισε η περιπέτεια της ομηρείας. Όπως είπε ο Φρανσουά Μολέν ο Κουλιμπελί απειλούσε ότι θα σκοτώσει όλους τους ομήρους στην περίπτωση που κάτι συμβεί στους αδελφούς Κουασί και έτσι η επιχείρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων δεν άρχισε παρά μόνο όταν ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στην Νταματέν αν Γκελ, προκειμένου να προληφθεί η οποιαδήποτε πράξη αντεκδίκησης προς τους ομήρους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν στο σούπερ μάρκετ, εκτός από τον νεκρό πλέον Κουλιμπελί, βρήκαν και άλλες τέσσερις σορούς ομήρων οι οποίες, όπως διευκρίνισε, με βάση τη φορά των τραυμάτων που εντόπισε και η νεκροψία, φαίνεται ότι δολοφονήθηκαν από τον Κουλιμπελί και δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Και στο σούπερ μάρκετ εντοπίστηκαν εκρηκτικά ενώ και ο ίδιος ο Κουλιμπελί έφερε επάνω του εκρηκτικά ενώ όλοι οι άλλοι όμηροι απομακρύνθηκαν σώοι, τόνισε ο Μολέν χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση στο σούπερ μάρκετ και τουλάχιστον άλλος ένας στο Νταματέν αν Γκελ. Όπως είπε ο Φρανσουά Μολέν η υπόθεση δεν έχει λήξει καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δικτύου υποστήριξης που είχαν οι δράστες πριν και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων καθώς και του δικτύου χρηματοδότησής τους, μια έρευνα που, όπως είπε, διεξάγεται στη Γαλλία, εκτός Γαλλίας και στην Υεμένη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναζητείται ακόμη η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η γυναίκα που φέρεται να ήταν με τον Κουλιμπελί στην επίθεση στο Μονρουζ, χωρίς να έχει ακριβώς διευκρινιστεί ο ρόλος της, αλλά δεν φαίνεται να ήταν μέσα στο σούπερ μάρκετ.

Πηγή: action24.gr

http://www.action24.gr/world/item/43710-gallos-eisaggeleas