Ερντογάν: Είμαι κοινός θνητός και όχι δικτάτορας - Μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεθάνω

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι οι νέες εξουσίες που αποκτά, έπειτα από την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης με το δημοψήφισμα, δεν τον κάνουν δικτάτορα.

Έδωσε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λίγες ώρες μετά την οριακή -έστω- νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής και έδωσε τη δική του εκτίμηση για την νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία.

«Είμαι θνητός, πραγματικά. Μπορώ να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, οι εξουσίες του οποίου βγήκαν ενισχυμένες, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν τον καθιστούν δικτάτορα. «Το σύστημα άλλαξε και αποτελεί μία ιστορική μεταμόρφωση της δημοκρατίας στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά. «Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «εδώ έχουμε δημοκρατία. Η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Ήταν αυτό που λέμε «εθνική βούληση»».

Ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει με ποσοστό 51,4% το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας ενισχύεται η εξουσία του προέδρου και αλλάζει τα δεδομένα. Σε μήνυμά του μέσω των social media, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει σημασία αν νικήσαμε με 5-0 ή 1-0, αλλά ότι νικήσαμε», αφήνοντας αιχμές εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Ακόμη, επιτέθηκε ξανά στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της… η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN. «Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.