Oι G7 αποφασίζουν για τη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 οι οποίοι συναντώνται από χθες στην Τοσκάνη της Ιταλίας, συνεδριάζουν σήμερα με θέμα τη Συρία.

Η προσοχή στρέφεται στον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μετά τις σκληρές θέσεις που εξέφρασαν χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, οι οποίοι προειδοποίησαν τον Άσαντ να μην προχωρήσει σε νέες χημικές επιθέσεις.“Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκρίνουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας, αν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα ή βόμβες – βαρέλια” ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 8:45 παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των επτά μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία και Ιταλία) καθώς και διπλωματών από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε ότι “στόχος της συνάντησης είναι να βρεθούν τρόποι για να επανεκκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και να απομακρυνθεί η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης”. Ο Αλφάνο ζήτησε και από τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να ασκήσει την επιρροή του στη Δαμασκό προκειμένου να μην υπάρξουν νέα πλήγματα εναντίον αμάχων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ευχήθηκε ο Τίλερσον να αναχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση με ένα «ξεκάθαρο και κοινό μήνυμα» για τη Ρωσία, βασικό σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε μια κοινή θέση και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάψει η Ρωσία να είναι με το μέρος της Συρίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.