Βίντεο: Παραλίγο "ρινγκ" η κυπριακή βουλή

Παρ’ ολίγον να μετατραπεί σε ρινγκ η αίθουσα της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, κατά την ψηφοφορία τροπολογίας που μεταφέρει την ευθύνη για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εκδηλώσεων, σε σχέση με ιστορικά γεγονότα στον αρμόδιο υπουργός Παιδείας

Η τροπολογία του κυβερνώντος (ΔΗΣΥ) κόμματος με την οποία την ευθύνη για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εκδηλώσεων σε σχέση με ιστορικά γεγονότα θα την έχει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και όχι η Βουλή, άναψε κυριολεκτικά τα αίματα, καθώς ήταν άμεσα συνυφασμένη με ψήφισμα που είχε εγκριθεί από τη Βουλή τον Φεβρουάριο, για ενδοσχολικές εκδηλώσεις κάθε 15 Ιανουαρίου για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Τελικά, η επίμαχη τροπολογία του ΔΗΣΥ υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 20 κατά ενώ 6 βουλευτές απουσίαζαν.(Εναντίον της τροπολογίας ψήφισαν ακόμα και δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ, διαφωνώντας με τη θέση του κόμματος τους. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και εναντίον οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ακούστηκαν βαριές κουβέντες, για «τροπολογία Ακιντζί», και «υποτακτικούς της Άγκυρας» κλπ.

Τα “πράγματα” ήταν υπό έλεγχο, μέχρι την στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Λίνος Παπαγιάννης και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για εθνική μειοδοσία.

Αμέσως προκλήθηκε αντίδραση από το ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του κόμματος να ζητάει από τον Πρόεδρο της Βουλής να επαναφέρει στη τάξη τον κ. Παπαγιάννη.

Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ κατέβηκε από το βήμα μέσα σε φωνασκίες από όλες τις πλευρές και κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο. Παρενέβησαν άλλοι βουλευτές και τους χώρισαν καθώς απειλήθηκε επεισόδιο.

Ο Λίνος Παπαγιάννης υποστήριξε ότι επιτέθηκε στον Ν. Κέττηρο γιατί τον αποκάλεσε ναζί και αλήτη.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν από την αίθουσα και ο Πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρία, καλώντας την αστυνομία να βγάλουν έξω όλους τους πολίτες, οι οποίοι αποδοκίμαζαν την Ολομέλεια και αργότερα συνεχίστηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Δείτε το βίντεο: