Ερντογάν: Να μη μείνει στα λόγια ο Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

«Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι μας αναλογεί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Δεν θα πρέπει να μείνει στα λόγια ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, αλλά να εξετάσει σε βάθος μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά την χημική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

«Να μη μείνει στα λόγια η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Χρειάζονται πράξεις. Αν πράγματι υπάρξουν πράξεις, εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι μας αναλογεί», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Τις προάλλες το είπα και στον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. “Δεν βρίσκεστε ακόμα στη Συρία”, του είπα. “Η Ρωσία είναι στη Συρία. Βρίσκεστε στη Συρία αλλά με τον εξής τρόπο, βρίσκεστε με τα όπλα και τα πυρομαχικά που δίνετε στην PYD και την YPG, βρίσκεστε με τέτοιου είδους βοήθειες. Αν συνεχίσει έτσι να ξέρετε ότι θα συνεχιστούν οι δολοφονίες και το κύμα τρομοκρατίας.” Διότι υπάρχει μια τέτοια αντίληψη. Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ θα πρέπει να το αλλάξουν αυτό. Δηλαδή, “ας εξαλείψουμε μια τρομοκρατική οργάνωση με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση και ας μην ανακατευτούμε εμείς”. Αυτό δεν γίνεται», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι συνομίλησε και με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία.

«Μίλησα και με τον Πούτιν. Αν όμως ο Πούτιν δεν καταλαβαίνει ακόμα αν πίσω από αυτό το πράγμα κρύβεται ο Άσαντ ή όχι, αν δεν το καταλαβαίνει εδώ και δυο με τρεις μέρες, αυτό είναι λυπηρό και για μας. Θα πρέπει τάχιστα να τα υπερβούμε αυτά, θα πρέπει να δώσουμε μια απόφαση. Ποιος είναι φίλος, ποιος είναι εχθρός, ποιος είναι ο ιός της περιοχής, θα πρέπει παρακαλώ να το μάθουμε και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα.»

Κάνοντας λόγο για τη συνέχιση της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη που ολοκληρώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

«Εκεί πέρα μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό τακτοποιήθηκε η Αλ Μπαμπ. Τώρα πρέπει να κατευθυνθούμε προς τα νοτιοανατολικά, προς την Μανμπίτζ, αυτός είναι ο στόχος. Να δώσουμε την Μανμπίτζ στους πραγματικούς της ιδιόκτητες. Ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Μανμπίτζ; Οι Άραβες, δεν υπάρχουν Κούρδοι εκεί πέρα.»