Μέχρι το 2040, σχεδόν 600 εκατ. παιδιά θα ζουν σε περιοχές με ελάχιστο νερό

Το 25% των παιδιών σε όλο τον κόσμο ή σχεδόν 600 εκατ. παιδιά έως το 2040 θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η UNICEF που κυκλοφόρησε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η έκθεση της UNICEF που φέρει τον τίτλο «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

Σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ τόνισε ότι «το νερό είναι στοιχειώδες. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όμως σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, γεγονός που απειλεί τη ζωή τους, υπονομεύοντας την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός αν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα».

Σύμφωνα με την έκθεση, σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους αντιμετωπίζουν σήμερα 36 χώρες, καθώς η ζήτηση για νερό ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι αυξημένες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς επίσης και τα συστήματα αποχέτευσης.