Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης -που είναι επιφυλακτική και για πολλούς εχθρική- απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, αποσύρθηκαν οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.
“Υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου υποστήριξε ότι: «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας».
Οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποσυρθεί η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς στο παρελθόν.
Επίσης, καμία αναφορά δεν γίνεται στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος στην G20 και έχει εργαστεί σκληρά για να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη, προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει το θέμα και ο Σόιμπλε σχολίασε: «Οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει».
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο υποστήριξε ότι κανένα μέλος της G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, «Είπα στην G20 ότι πολλές χώρες βίωσαν οικονομική ευημερία από το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως η μεταπολεμική Ιαπωνία και η Γερμανία. Κανείς στη συνάντηση δεν είπε ότι είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου».