Την πρώτη νίκη χθες Τετάρτη εξασφάλισε η Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό με τον Μαρκ Ρούτε να βγαίνει πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση της Ολλανδίας αφήνοντας πίσω τον μεγάλο αντίπαλό του και ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς.
Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 33 έδρες και φιγουράρει στο 21, 3%.
Ο μεγάλος αντίπαλός του, ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς (PVV) έρχεται δεύτερος με 20 έδρες και με ποσοστό 13,1% έναντι 15 εδρών που κατείχε έως σήμερα.
Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και οι Δημοκράτες 66 συγκεντρώνουν από 19 έδρες, ενώ το Εργατικό κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έως σήμερα συγκυβερνούσαν όντας η δεύτερη πολιτική δύναμη του ολλανδικού κοινοβουλίου, καταποντίστηκαν. Με ποσοστό μόλις 5,7% εκλέγουν 9 βουλευτές, αντί των 38 που είχαν!
Με τα αποτελέσματα αυτά πάντως, το VVD του Μαρκ Ρούτε, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66 δεν είναι εφικτό να σχηματίσουν κυβέρνηση και θα χρειαστεί στον όποιο συνασπισμό να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.
Τα έως τώρα αποτελέσματα:
VVD 33 seats
PVV 20
CDA 19
D66 19
GroenLinks, SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
Partij voor de Dieren
50PLUS 4
SGP and DENK 3
Forum for Democracy 2
Νίκη του Μαρκ Ρούτε
Ο Μαρκ Ρούτε, μετά τα exit polls, τόνισε ότι «παρά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε ‘όχι’ στον λαϊκισμό». Να σημειωθεί ότι τα exit polls κατέδειξαν ότι το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), θα είναι νικητής των βουλευτικών εκλογών.
Ο κ. Ρούτε τόνισε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Ήττα του Χέιρτ Βίλντερς
Παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό από τα αποτέλεσμα των πρώτων exit polls πανηγυρίζοντας και γράφοντας ο ακροδεξιός Χέιρτ Βίλντερς στο twitter «Κερδίσαμε έδρες! ο Ρούτε δεν θα με ξεφορτωθεί» τελικά αναδείχθηκε ο μεγάλος ηττημένος.
Οι αντιδράσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένων υποψηφίων από το Παρίσι και τη Ρώμη για την ήττα των αντιευρωπαϊστών ήταν «καλά νέα». Πρόκειται όντως για ένα ιδανικό διάλειμμα, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν συγκεκριμένες πρωτεύουσες, σε μια πορεία προς την απαξίωση της Ε.Ε. που ξεκίνησε από το Brexit και έφτασε στο όριο στις εκλογές στην Αυστρία. Ιδανικό μεν, διάλειμμα δε. Ακολουθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές και μεγάλες χώρες της Ε.Ε.
Ο κ. Βίλντερς είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή: «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Πρόσθεσε ότι «ακόμα και εκτός κυβέρνησης, η επιρροή του κόμματός μας στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια».
Άφησε αιχμές κατά του Ρούτε, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει τη δήλωσή του, ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν «όχι στους λάθος είδους λαϊκιστές».
«Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», τόνισε.
Μεγάλος χαμένος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Mεγάλος χαμένος των ολλανδικών εκλογών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε όμως ότι «δεν προτίθεται να τα παρατήσει ποτέ», και θα συνεχίσει την πορεία του. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, έχασε δυνάμεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Μετά τα Exit Poll, τόνισε: «Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Ηδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία.
Το Politico εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Μία συμφωνία του Ρούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους του D66 και την Πράσινη Αριστερά ή συνεργασία ανάμεσα στους τρεις πρώτους και το Εργατικό Κόμμα.
ο Guardian υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμη και μήνες. Ο μέσος όρος στην Ολλανδία για αυτή τη διαδικασία είναι τρεις μήνες και το ρεκόρ για αυτές τις συζητήσεις είναι πάνω από 200 ημέρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το γράφημα που δημοσίευσε η εφημερίδα NRC, είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστούν 4 κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.
Τι ρόλο έπαιξε η κρίση με την Τουρκία
Η κρίση που ξέσπασε στις διπλωματικές σχέσεις της Χάγης με την Αγκυρα φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη του Ρούτε. Από τους ερωτηθέντες στα exit poll, το 34% εκείνων που απάντησαν ότι ψήφισαν το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού (VVD), δήλωσαν ότι η διπλωματική κόντρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 81% εκείνων που επέλεξαν τον Ρούτε το έκαναν για τους χειρισμούς τους στην οικονομία.
«Οι χειρισμοί επέτρεψαν στον Ρούτε να εμφανιστεί ως ηγέτης», σχολίασε ο Αντρέ Κλουβέλ, πολιτικός αναλυτής του Free University του Αμστερνταμ.
«Ενας πολιτικός δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε ο Κλουβέλ μιλώντας στον Guardian. «Ο Ρούτε είχε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορούσε πραγματικά να διώξει τους Τούρκους και να πει στον Βίλντερς ”Εσύ απλά κάθεσαι εκεί και τουιτάρεις”… Αυτό έδωσε στον Ρούτε την εκλογική νίκη», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.
Ανακούφιση και πανηγυρισμοί στη Γερμανία
Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα στις ολλανδικές εκλογές. Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ έγραψε στο Twitter: «Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».
Λίγη ώρα αργότερα, η Καγκελάριος συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ρούτε. «Ανυπομονώ για περαιτέρω καλή συνεργασία μας ως φίλοι, γείτονες, Ευρωπαίοι», του είπε.
Ο Μάρτιν Σουλτς από την άλλη έγραψε στον λογαριασμό του: «Ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να κερδίσει. Είμαι ανακουφισμένος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».
«Η πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-ευρωπαϊκούς λαϊκιστές. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Σας χρειαζόμαστε ισχυρούς», έγραψε στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γιούνκερ: Ψήφος υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών η νίκη του VVD
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά, χαρακτήρισε ψήφο υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών, τη διαφαινόμενη νίκη -βάσει του exit poll- του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) στις εκλογές της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ηγέτη του VVD, «για την καθαρή του νίκη».
H υψηλότερη προσέλευση τα τελευταία 31 χρόνια
Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 81%, σύμφωνα με τα exit poll, που είναι η υψηλότερη τα τελευταία 31 χρόνια. Μάλιστα, εκλογικά τμήματα στη Χάγη έμειναν ανοιχτά και μετά τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα), που είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι κάλπες, καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων έξω από αυτά.