"Πόρτα" κι απ' την Αυστρία στον Ερντογάν

Χώρες της Ευρώπης κλείνουν τις πόρτες τους στον Ερντογάν, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να συσπειρώσει τους Τούρκους της Γηραιάς Ηπείρου με σκοπό να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, διεμήνυσε πως η Βιέννη θα προσπαθήσει να απαγορεύσει σε Υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εμφανιστούν σε προεκλογικές εκστρατείες στην Αυστρία για το δημοψήφισμα του Ερντογάν.

Απαντώντας για τη στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση της χώρας του στην περίπτωση που ένας Τούρκος Υπουργός προσπαθήσει να εμφανιστεί σε κάποια προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία, ο Κερν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι «θα προσπαθήσουμε να το απαγορεύσουμε αυτό για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με το προσφυγικό

Με αφορμή το ζήτημα της βίζας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως “αν η Ευρώπη συνεχίσει να χρονοτριβεί στο θέμα της άρσης της βίζας των Τούρκων πολιτών, τότε και η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει όσον αφορά στη συμφωνία επανεισδοχής των προσφύγων».

Σε ομιλία του στην Αδριανούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα εφάρμοσε μέχρι τέλους τη συμφωνία για τους πρόσφυγες.

«Βλέπουμε ότι η Ε.Ε. χρονοτριβεί. Και η δική μας υπομονή δεν είναι χωρίς όρια. Οι πολίτες μας περιμένουν”, τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την Ολλανδία, ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι ούτε επί της εποχής των Ναζί δεν έγιναν τέτοια πράγματα, όπως αυτό που έκανε η Ολλανδία, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα το αφήσει έτσι και θα κάνει αυτά που πρέπει. Τόνισε πάντως ότι τα μέτρα εναντίον της Ολλανδίας, δεν έχουν στόχο τους Ολλανδούς πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα, όπως είπε.

Κουρτουλμούς: «Περιμένουμε την Ολλανδία να επανορθώσει»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης,Νουμάν Κουρτουλμούς, δεν απέκλεισε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ολλανδίας, σε συνέντευξή του στο CNN Türk που παραχώρησε την Τρίτη.

Ξεκαθάρισε ότι περιμένουν η Ολλανδία να επανορθώσει, προσθέτοντας ότι θέλουν να λυθεί η κρίση πριν γίνει μεγαλύτερη. «Τα μέτρα που πήραμε είναι αντίποινα. Ό,τι έκαναν αυτοί κάνουμε κι εμείς το αντίστοιχο. Κι ελπίζουμε ότι μετά από αυτά τα πολιτικά μέτρα θα επανορθώσουν», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι δεν θα ανακαλέσουν τον πρέσβη τους από το Ρότερνταμ.