Εμπάργκο σε αγαπημένα παιδικά βιβλία- Η Πέππα, ο Γουίνι και ο Τσάρλι στο στόχαστρο της Κίνας

Στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης μπήκαν τρία αγαπημένα παιδικά βιβλία:  Η Πέππα το γουρουνάκι, ο Γουίνι το Αρκουδάκι και ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας.

Ο λόγος; Το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο τιμόνι της Κίνας, ξεκίνησε μια εκστρατεία, στην οποία τονίζεται ότι η χώρα δέχεται εισβολή από «δυτικές ιδέες» μέσω των παιδικών βιβλίων που καταφθάνουν στην Κίνα.

Όπως, μάλιστα, τονίζει μια πηγή σε δημοσίευμα της «The Guardian»: «Η κυβέρνηση έχει σκόπιμα αποφασίσει να περιορίσει τα εισαγόμενα βιβλία και να προστατεύσει αυτά που έχουν συγγραφεί από Κινέζους συγγραφείς».

Ακόμα πιο επιθετική φαίνεται πως είναι η στάση τους απέναντι στα παιδικά βιβλία από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς αυτά δεν τίθεται καν ζήτημα να δημοσιευθούν στη Κίνα.

Μάλιστα, ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου «Alibaba» ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την πώληση όλων των ξένων βιβλίων, με στόχο «να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον στο διαδικτυακό εμπόριο για να εμπνέεται ο καταναλωτής με αυτοπεποίθηση και ευχαρίστηση».

Η εφαρμογή, ωστόσο, της απαγόρευσης των δυτικών παιδικών βιβλίων δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί, όπως τονίζει ένας Κινέζος εκδότης στους «Financial Times».

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Δεν μπορώ να φανταστώ πως η απαγόρευση είναι δυνατή, καθώς η εφαρμογή της είναι τόσο δύσκολη και επίσης δεν θα προσφέρει κανένα απολύτως όφελος στους ανθρώπους ή τη χώρα».