Στο "κόκκινο" οι σχέσεις Ολλανδίας - Τουρκίας: Απέλασαν Υπουργό του Ερντογάν

Η Ολλανδία απέλασε την Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με την Άγκυρα, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό ζήτημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ολλανδία απαγόρευσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προσγειωθεί στα εδάφη της με σκοπό να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι η Ολλανδία πριν ακυρώσει την πτήση, πρότεινε στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει την ομιλία σε πολύ στενό κύκλο, μέχρι 50 ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις ολλανδικές αρχές, ωστόσο η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση.

 

Η έκρηξη του Ερντογάν δεν άργησε, ο οποίος αποκάλεσε τους Ολλανδούς  «απογόνους των ναζί και φασίστες».

Η Τουρκάλα Υπουργός οδηγήθηκε στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία με αστυνομική συνοδεία, καθώς οι τοπικές αρχές δεν της επέτρεψαν να μιλήσει σε συγκεντρωμένους έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Ερντογάν.

Διαδηλωτές έξω από το τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ: 

2017 03 11T205843Z 822383579 LR1ED3B1M9KQM RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

2017 03 11T194015Z 1003570132 LR1ED3B1IMRPO RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

2017 03 11T193017Z 906780528 LR1ED3B1I65PK RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

 

Νωρίτερα το Σάββατο και μετά την απαγόρευση της προσγείωσης του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, η  Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά είχε μεταβεί οδικώς από τη Γερμανία προς την ολλανδική πόλη. Μάλιστα οι Ολλανδοί κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση.

 

Σε ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Ολλανδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει».

Το βράδυ του Σαββάτου, η Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφτασε οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ωστόσο οι Ολλανδοί δεν της επέτρεψαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες. Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο», δήλωσε η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών του, Μπερτ Κέντερς κατά την οποία αποφασίστηκε ότι «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης.

Το ίδιο βράδυ, η Δήμαρχος του Ρότερνταμ, Άχμεντ Αμπουτάλεμπ, δήλωσε ότι η Τουρκάλα Υπουργός  «βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ του Ρότερνταμ και της Γερμανίας» και οδηγείται στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία. «Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο Αμπουτάλεμπ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».

Κόντρα στην κόντρα η Τουρκία

Μετά το περιστατικό με τον Τσαβούσογλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας και ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν επιθυμεί την επιστροφή στα εδάφη της του Ολλανδού πρέσβη, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια “για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς την ίδια ώρα αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. «Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη», είπε.

 

Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου

Με απειλές αντιτάχθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της Ολλανδίας να μην επιτρέψει την προσγείωση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Χάγη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας το Σάββατο σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι θ’ απαντήσει έμπρακτα στην απαγόρευση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» συνέχισε εξοργισμένος ο Ερντογάν. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» απείλησε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η Ολλανδική απαγόρευση στην προσγείωση της πτήσης επί ολλανδικού εδάφους, του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η Ολλανδία, επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς το Σάββατο 11/3 στο Ρότερνταμ, όπου και θα μιλούσε υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, παρά τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά της συγκεκριμένης χώρας: «Αν οι Ολλανδικές αρχές απαγορεύσουν την πτήση μου τότε  οι κυρώσεις μας σε βάρος της Ολλανδίας θα είναι πολύ σκληρές. Αυτές είναι φασιστικές πρακτικές». Ο κ. Τσαβούσογλου είχε συμπληρώσει πως θα προσγειωνόταν στην Ολλανδία ο,τι κι αν γινόταν.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook, τόνισε με ανακοίνωση της ότι η ακύρωση της άδειας αφορά καθαρά λόγους «δημόσιας ασφάλειας και τάξης» και ξεκαθάρισε ότι είχε συζητηθεί μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, να γίνει κάποιου είδους ιδιωτική ή «κλειστή» συγκέντρωση μικρότερου χαρακτήρα, σε κάποιο προξενείο, αλλά η τουρκική πλευρά απείλησε με κυρώσεις: «Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού».

«Πολλοί Τούρκοι της Ολλανδίας έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα σχετικά με το τουρκικό Σύνταγμα. Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενημέρωσή τους μέσω συναντήσεων, σχετικά με αυτό. Αλλά, μόνο εφόσον αυτές οι συναντήσεις δεν ωθούν σε εντάσεις στην κοινωνία. Και όποιος θέλει μια συνάντηση πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να σεβαστεί τους κανόνες σε αυτό το θέμα» συμπληρώνεται στην κυβερνητική ανάρτηση.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέλος, απαντώντας στο σχόλιο του Τούρκου προέδρου ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, επεσήμανε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» και συνέχισε: «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο.Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».