Η Τουρκία περιφερειακή δύναμη με τις ευλογίες της Ρωσίας- Με πυρηνικά & S-400

Σε μια ακλόνητη περιφερειακή υπερδύναμη τόσο στον ενεργειακό χώρο όσο και στον αμυντικό φιλοδοξεί να μετατραπεί η Άγκυρα καθώς με την βοήθεια των Ρώσων θα καταστεί ένας ανεξάρτητος και ισχυρός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ θα αποκτήσει πρόσβαση και στην πυρηνική ενέργεια.

Η θεαματική στροφή της τουρκικής κυβέρνησης στην Συριακή κρίση επέτρεψε σε ένα μεγάλο βαθμό οι δύο χώρες να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα και πλέον να αποκτά και στρατηγικό χαρακτήρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας.

«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Μάλιστα η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών παραπέμπει στην πώληση και συμπαραγωγή από την Αγκύρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο εφιάλτης του Ακουγιού

Η Τουρκία ανέκαθεν επιζητούσε πρόσβαση στα πυρηνικά, κάτι που θα γίνει σύντομα με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού που θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, επισημαίνοντας πως όλα προχωρούν με τάχιστους ρυθμούς.

Γαλλία και Γερμανία είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το Ακουγιού, όμως τα πράγματα δεν προχώρησαν. Το Ακουγιού βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή Μίσις – Τσεϊχάν, ένα ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει τεράστιους σεισμούς και κάνει τους σεισμολόγους να προειδοποιούν.

Πολλές φορές η Ελλάδα έχει εκφράσει τους φόβους της για πιθανή κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ωστόσο υπήρχε η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να την ελέγχουν. Όμως η προκλητικότητα της Τουρκία ότι δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα, έχουν πλέον τρομοκρατήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ελλάδα με την οποία έχει κηρυχτεί ένας ψυχρός πόλεμος.

Την ίδια ώρα η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων έκαστη σε διάφορα έργα στην Ρωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» και πρόσθεσε ότι «μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».