Ως και ένας μισθός θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου (πίνακας)

Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία για τη μείωση του αφορολόγητου θα κλείσει με το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες φορολογουμένους, καθώς φαίνεται ότι το όριο του νέου αφορολόγητου θα οριστεί στα 5.900 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά βρίσκεται στα 8.636 ευρώ και η δραστική περικοπή του αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία 1,8 δις ευρώ επιπλέον ή αλλιώς επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση του, επικεντρώνεται στη μείωση του αφορολόγητου και σε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με έναν ουδέτερο τρόπο. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%). Βέβαια η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Αφού όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει το έμμεσο αφορολόγητο στα επίπεδα των 5.900 τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φθάνει τα 602 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που δημοσιεύει η “Ημερησία” την οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους.
aforologito-pinakas