Με τα δημοσιεύματα του Wikileaks για την κατασκοπευτική δράση της CIA μέσω του προξενείου των ΗΠΑ στην Γερμανία, να έχει πάρει τεράστιες προεκτάσεις προκαλώντας ντόμινο αντιδράσεων και αποκαλύψεων, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλει, Νίκολας Γουίβερ ρίχνει φως στην υπόθεση, επισημαίνοντας πως η πραγματική είδηση δεν είναι ότι η CIA κατασκοπεύει, αλλά ότι κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον της.
Όπως αναφέρει σε δημοσιεύματα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα χιλιάδες έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον Wikileaks καταδεικνύουν ότι η CIA υποκλέπτει προϊόντα τεχνολογίας, προκειμένου να συγκεντρώνει πληροφορίες, με την αμερικανική μυστική υπηρεσία να διατηρεί την ικανότητα να διεισδύει σε καταναλωτικές συσκευές, όπως smartphones, που τρέχουν στα λειτουργικά iOS και Android, Mac και Windows υπολογιστές, ακόμα και «έξυπνες» τηλεοράσεις από μεγάλους κατασκευαστές όπως η Samsung.
Το «Vault 7» αποδεικνύει ότι η υπηρεσία διατηρεί τις τεχνικές ικανότητες να χακάρει όσες περισσότερες συσκευές μπορεί, με τα τρωτά σημεία που περιγράφονται στα χιλιάδες έγγραφα έρχονται σε ποικίλες μορφές και μεγέθη.
Ορισμένα περιγράφουν μια επίθεση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλάβει τον έλεγχο παλαιότερων iPhones και είχε ανακαλυφθεί από ερευνητές ασφαλείας. Ερευνητές που με τη σειρά τους την είχαν δημοσιοποιήσει προκειμένου να ενθαρρύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται μία ευπάθεια η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο λειτουργικό Android, εκμεταλλευόμενη παλαιότερες εκδόσεις του Chrome.
Οι τεχνολογικές εταιρίες δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εν λόγω αποκαλύψεις.
«Η τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στα σημερινά iPhone αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη ασφάλεια δεδομένων για τους καταναλωτές και εργαζόμαστε διαρκώς προκειμένου να παραμείνει έτσι. Τα προϊόντα και το λογισμικό μας έχουν σχεδιαστεί ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν συχνά και άμεσα τις ενημερώσεις ασφαλείας, με σχεδόν το 80% των χρηστών να διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος», αναφέρει η Apple στην ανακοίνωση της, ενώ συμπληρώνει πως: «… παρά το γεγονός ότι η αρχική μας ανάλυση δείχνει ότι πολλά από τα τρωτά σημεία που διέρρευσαν σήμερα έχουν ήδη διορθωθεί στις τελευταίες εκδόσεις του iOS, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα και τις λοιπές ευπάθειες που αναφέρονται. Πάντα προτρέπουμε τους πελάτες μας να εγκαθιστούν την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS ώστε οι συσκευές τους να διαθέτουν την πιο ενημερωμένη έκδοση ασφάλειας».
Με ανακοίνωση απαντά και η Samsung, η σειρά τηλεοράσεων F8000 της οποίας φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί από την CIA τονίζοντας: «Η προστασία του απορρήτου των καταναλωτών καθώς και η ασφάλεια των συσκευών μας αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα στη Samsung. Είμαστε ενήμεροι για τις εν λόγω αναφορές και εξετάζουμε το θέμα».
Από τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται επίσης ότι η CIA είχε αναπτύξει κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να στοχοποιήσει υπολογιστές που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει: «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αναφορές και διερευνούμε την υπόθεση».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η Google αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αναφορές ότι η CIA ήταν σε θέση να «διεισδύσει, να μολύνει και να αναλάβει τον έλεγχο» κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο Android.
Ενώ και το Ίδρυμα Linux δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η μυστική υπηρεσία είχε δημιουργήσει «συστήματα επίθεσης και ελέγχου», τα οποία μπορούσαν να εισβάλουν σε υπολογιστές που βασίζονται στο λογισμικό Linux.
Και μπορεί η CIA να μην έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιώσει ή απορρίψει εάν τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι πραγματικά, ωστόσο ένας από τους πρώην αρχηγούς της υπηρεσίας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την υπόθεση.
«Εάν όσα διάβασα αληθεύουν, τότε αυτή αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές από άποψη τακτικής, τεχνικών, διαδικασιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών για τη διεξαγωγή νόμιμων εξωτερικών ερευνών», δήλωσε στο BBC ο πρώην αρχηγός της CIA, Μάικλ Χέιντεν, ενώ πρόσθεσε πως: «Με άλλα λόγια, η διαρροή αυτή έκανε τη χώρα μου και τους φίλους της χώρας μου λιγότερο ασφαλείς».
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις δηλώσεις του Χέιντεν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η CIA στοχοποιεί μία τόσο ευρεία γκάμα τεχνολογικών συσκευών δεν αποτελεί έκπληξη.
«Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι ότι η CIA χακάρει τους πολίτες. Φυσικά και το κάνει. Οι φορολογούμενοι θα ενοχλούνταν εάν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε», δήλωσε ο Νίκολας Γουίβερ, ερευνητής ασφαλείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας πως: «Η δουλειά της CIA, στο κάτω κάτω, είναι να συλλέγει πληροφορίες και ενώ η κυρίαρχη αρμοδιότητά της είναι η συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τους ανθρώπους, τα συστήματα χάκινγκ αλληλεπιδρούν συνεργικά με τη συλλογή αυτή».
«Η πραγματική είδηση εδώ είναι ότι κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον της CIA, να εκμαιεύσει ένα μεγάλο όγκο υλικού και τώρα το διαρρέει στο κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουίβερ.