Το σπίτι του μέλλοντος: "Εκτυπώθηκε" ολόκληρο σε λιγότερο από 24 ώρες

Μπορεί στην όψη του να θυμίζει ένα συνηθισμένο σπίτι, ωστόσο μόνο συνηθισμένος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο… τρόπος κατασκευής του. Και δεν ξέρουμε αν στην Ρωσία τα τούβλα και το τσιμέντο θεωρούνται “old fashioned”, ωστόσο το να κατασκευαστεί ένα ολόκληρο σπίτι από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες, αποτελεί σίγουρα πρωτοτυπία, αν όχι καινοτομία.

Πρόκειται για την πρώτη πλήρως εκτυπωμένη κατοικία, εμβαδού 37 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί δημιούργημα της νεοσύστατης τεχνολογικής εταιρείας “Apis Cor”. Το σπίτι βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 10.134 δολάρια.

Αντί λοιπόν το σπίτι να εκτυπωθεί σε επιμέρους τμήματα σε μια άλλη εγκατάσταση και μετά αυτά να μεταφερθούν για συναρμολόγηση στο σημείο ανέγερσης, η εταιρεία μετέφερε τον τρισδιάστατο εκτυπωτή επί τόπου, όπου και δημιούργησε τους τσιμεντένιους τοίχους και τα εσωτερικά χωρίσματα ως μια ενιαία δομή. Αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή, ο εκτυπωτής απομακρύνθηκε, όπως απομακρύνεται και ένας γερανός.

Στη συνέχεια, μια ομάδα εργατών ολοκλήρωσε το σπίτι, προσθέτοντας τη στέγη, τα παράθυρα και ό,τι άλλο χρειαζόταν στο εσωτερικό του, με το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα παραδοσιακό σπίτι. Η “Samsung” συνεργάσθηκε με την “Apis Cor” για να παρέχει τον οικιακό εξοπλισμό του σπιτιού σε λευκές συσκευές και ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με την “Apis Cor” πρόκειται για μια μέθοδο «γρήγορη, φιλική στο περιβάλλον, αποτελεσματική και αξιόπιστη», ενώ όπως επισήμαναν στελέχη της εταιρείας, ανάλογα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ο εκτυπωτής μπορεί να δώσει διάφορα σχήματα στα σπίτια που παράγει.

Πηγή: ΑΠΕ