Η Πολωνία τραβάει το χαλί στην υποψηφιότητα του Πωλονού Τουσκ

Τον δικό της υποψήφιο σκέφτεται να κατεβάσει η πολωνική κυβέρνηση απέναντι στον Ντόναλντ Τουσκ, τον Πωλονό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αγωνίζεται για την επανεκλογή του εντός της εβδομάδας στο τιμόνι του European Council.
Μπορεί ο Ντόναλντ Τουσκ να απέσπασε την στήριξη του συνόλου των ηγετών της Ε.Ε., δεν καταφέρνει ως τώρα, απ΄όσο δείχνουν τα πράγματα, να συγκεντρώνει την υποστήριξη της πατρίδας του.

Αν και τέτοια εχθρότητα προς έναν συμπατριώτη είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε., ο Τουσκ φαίνεται να “αποκρούει” την εναντίον του στάση της χώρας του, συγκεντρώνοντας ικανοποιητική υποστήριξη, ικανή να του επιτρέψει να διατηρήσει το πόστο του που υπηρετεί από το 2014. Η θητεία του λήγει στις 31 Μαϊου και αν τον στηρίξουν οι ηγέτες την Πέμπτη, τότε η θητεία του ανανεωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019.

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρασουάν Ολάντ να δηλώνει «Εγώ ο ίδιος πρότεινα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ πριν από δυόμισι χρόνια για την προεδρία του Συμβουλίου», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι συνεχίζει να τον υποστηρίζει, τα γεγονότα δείχνουν να τον ευνοούν στην μάχη επικράτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γερμανός ευρωβουλευτής αντίπαλος του Τουσκ

Ο Γερμανός Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι, ηλικίας 68 ετών, είναι ευρωβουλευτής από το 2004, στέλεχος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πιθανόν να είναι υποψήφιος απέναντι στον Τουσκ, παρά τις προειδοποιήσεις του  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι το ΕΛΚ θα τον αποπέμψει, αν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Τουσκ.

Η Βαρσοβία απέναντι στην υποψηφιότητα Τουσκ

Η Βαρσοβία είναι εχθρική απέναντι στον νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014, κατηγορήθηκε από το βασικό του αντίπαλο, το εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) (που κυβερνά τώρα τη χώρα), για την πολιτική ευθύνη της πτώσης ενός αεροσκάφους στη Ρωσία με 95 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος ήταν και ο Λεν Χαντζίσκι, αδερφός του ηγέτη του PiS, ο οποίος είχε δηλώσει μέσα στη βουλή το 2012: «από πολιτική άποψη εσύ φέρεις το 100% της ευθύνης για την καταστροφή στο Σμολένσκ.» Πολλοί Πωλονοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τουσκ δεν έκανε αρκετά για τη διαλεύκανση της τραγωδίας, ενώ οι επικριτές λένε ότι ο Τουσκ δεν έπρεπε να επιτρέψει στους Ρώσους να κάνουν τις πρώτες έρευνες μετά τη συντριβή.
Επίσης, ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι προσάπτει στον Τουσκ ότι «ευνοεί λύσεις που είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την Πολωνία.

Η Κομισιόν αντιστρατεύεται το PiS

Η Κομισιόν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση του PiS, αφού έχει συγκρουστεί μαζί της, για την άρνηση της Πολωνίας να υποδεχθεί στα εδάφη της πρόσφυγες, μειώνοντας το βάρος που σηκώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία. Επιπλέον διερευνά την πιθανότητα παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου της ΕΕ με τις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε τι κυβερνών κόμμα της Πολωνίας στη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.