Ρούτε για Βιλντερς: Να γυρίσουν οι Ολλανδοί την πλάτη στον αντιευρωπαϊσμό

Με γενικό πρόσταγμα το πολυπόθητο τέλος στην κατακόρυφη άνοδο του λαϊκισμού και των δεινών που έχει επιφέρει στις χώρες του δυτικού κόσμου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να “γυρίσουν την πλάτη τους” στις σειρήνες του Κόμματος της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς, στις εθνικές εκλογές της 15ης Μαρτίου.

«Η Ολλανδία έχει την ευκαιρία, στις 15 Μαρτίου, να σταματήσει το ντόμινο το οποίο ξεκίνησε στη Βρετανία, ακολούθησαν οι ΗΠΑ και μπορεί να φθάσει έως τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία», επισήμανε σε συνέντευξή του, στο “BNR Nieuwsradio” ο Ολλανδός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως: «θα σταματήσουμε αυτή τη νέα τάση».

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Φιλελεύθερους του Ρούτε να παλεύουν στήθος με στήθος με το αντί-ισλαμιστικό, αντί-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς.

Δημοσκοπήσεις τα ευρήματα των οποίων επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού στην Γηραιά Ήπειρο, με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν ΛεΠέν και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία σημειώνουν με την σειρά του ανοδική πορεία σε Γαλλία και Γερμανία αντίστοιχα.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μέλος του Εργατικού Κόμματος, Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ.Βίλντερς «δημιουργεί μία ατμόσφαιρα στην οποία το σύνολο του πληθυσμού χαρακτηρίζεται ως πρόβλημα, μία ατμόσφαιρα στην οποία έχει καταργηθεί η θρησκευτική ελευθερία για συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού».

Ωστόσο με τα μεγάλα κόμματα της Ολλανδίας να έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον, καταδικασμένο για επιθετικές δηλώσεις σε μετανάστες, κ. Βίλντερς, φαντάζει απίθανο το Κόμμα της Ελευθερίας να κατορθώσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές. Άλλωστε βάσει του εκλογικού συστήματος στην Ολλανδία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός έξι κομμάτων, τα οποία θα συγκεντρώνουν 76 έδρες (στο σύνολο των 150 εδρών του κοινοβουλίου της χώρας). Άρα ακόμη και εάν το Κόμμα της Ελευθερίας κερδίσει τις εκλογές, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να το εμποδίσουν να σχηματίσει κυβέρνηση.

Βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, τόσο το Κόμμα της Ελευθερίας, όσο και οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να κερδίσουν από 22 έδρες.

Το αποτέλεσμα ουσιαστικά θα κρίνουν οι, αντιφρονούντες του κ. Βίλντερς, που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα κόμματα της Ολλανδίας. Οι Φιλελεύθεροι, οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα D66 και το Εργατικό κόμμα, αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 70 έδρες.

«Θα κοιτάζουν εμάς όταν αυτό συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι εμείς εδώ μπορούμε να αλλάξουμε το χάος που δημιουργήθηκε μετά το Brexit και το χάος που υπήρξε μετά την εκλογή Τραμπ», υπογράμμισε ο κ. Ρούτε, προειδοποιώντας πως το Κόμμα της Ελευθερίας βρίσκεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, ενώ και η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ολλανδία, καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται εθνικές εκλογές, μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.