"Καμπάνες" ετοιμάζει η Κομισιόν για τις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες
Διπλό το μήνυμα της Κομισιόν για το προσφυγικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα ότι θα ξεκινήσουν οι ανάλογες κυρώσεις εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα από τα κράτη κατά των παράτυπων μεταναστών.
Η Επιτροπή ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται να συναφθούν άμεσα συμφωνίες επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία. Τα κράτη στα οποία εισέρχονται παράνομοι μετανάστες, θα πρέπει να προχωρούν δίχως άλλο στην κράτηση ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους, σε περίπτωση που κριθεί κίνδυνος φυγής.
«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι αν άνθρωποι έχουν ανάγκη, θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν», επεσήμανε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Τον Φεβρουάριο 1.940 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, αριθμός βέβαια που είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μεταφορών από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, δημοσίευσε σήμερα πόρισμα όπου ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, εξ’ αιτίας της άρνησης συγκεκριμένων κρατών να μην δεχτούν πρόσφυγες.
Η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία «εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα», ενώ άλλες χώρες (η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία) συμμετέχουν μερικώς όπως κατήγγειλε η Επιτροπή.
Σε περίπτωση που οι χώρες – μέλη δεν εντατικοποιήσουν τις μετεγκαταστάσεις σύντομα, η Επιτροπή κατέληξε πως δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνουν οι Συνθήκες, αναφερόμενη στη διαδικασία παράβασης που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι μετεγκαταστάσεις στο σύνολό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ανέλθει στις 13.546 μέχρι σήμερα, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα.
«Ο σημερινός ρυθμός δεν θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι Σεπτέμβριο του 2017 -παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.