Στους δύο Τούρκους στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα αναφέρεται το Spiegel εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις.
«Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online αναφορικά με την υπόθεση των δύο Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι, μετείχαν πιθανώς σε επίλεκτη ομάδα που είχε αποφασιστικό ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και οι οποίοι πρόσφατα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας ζητώντας άσυλο. Κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών το Spiegel θέτει το ερώτημα: «Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση – εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των ‘οκτώ‘. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο». To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες.
Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει». Τέλος το Spiegel αναφέρεται στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση Τούρκου φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανήρτησε τον Δεκέμβριο αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο twitter. Υπέστη bullying στο διαδίκτυο από οπαδούς του τούρκου προέδρου, ενώ αργότερα τον αναζήτησησε η τουρκική αστυνομία στο σπίτι του, αλλά δεν τον βρήκε. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Έβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα. «Υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους Τούρκους πολίτες; Αυτό για μένα είναι σχεδόν ρουτίνα!», λέει χαρακτηριστικά η ελληνίδα δικηγόρος.
Πηγή: DW