Ίλιγγο προκαλεί έρευνα για τους πλούσιους - 2.473 οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξάνονται διαρκώς, φτάνοντας το έτος 2015-2016 στους 2.473.

Η έρευνα  έγινε από την εταιρεία  Wealth-X και δημοσιεύθηκε στους  New York Times.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι 155.050 άτομα κατέχουν από 30 έως 99 εκατομμύρια δολάρια.

Στην κορυφή της λίστας παραμένει ο Μπιλ Γκέητς, ο ιδρυτής της Microsoft, με προσωπική περιουσία 89,3 δις δολάρια και τον ακολουθεί ο επιχειρηματίας και επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 73,5 δις δολάρια.

Στο τοπ 10 των πλουσίων οι 9 είναι Αμερικανοί και υπάρχει μόνο ένας Ισπανός,  ιδιοκτήτης των καταστημάτων Ζara.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ανισότητες στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και ανισότητες ανάμεσα στους σούπερ πλούσιους», δηλώνει η Maya Imberg, διευθύντρια ερευνών στην Wealth-X.

Πάνω από τους μισούς δισεκατομμυριούχους έχουν περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 1 και 2 δισ. Πάνω από 5 δισ. έχουν μόνο 372 άτομα.

Ποιοι έχουν τα λεφτά;

Όσοι έχουν επιχειρήσεις high-tech (6 στους πρώτους 10) ή εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα (15% δισεκατομμυριούχων), αναφέρουν οι New York Times.

Αυτή η συγκέντρωση πλούτου καταγγέλλεται από την ΜΚΟ Oxfam International. 8 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο κατέχουν τόσο μεγάλη περιουσία όσο και ο μισός πληθυσμός, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

«Είναι αρρωστημένο που τόσος πλούτος βρίσκεται σε τόσο λίγα χέρια, όταν ξέρουμε ότι 1 άνθρωπος στους 10 ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα», δηλώνει η Winnie Byanyima, γενική διευθύντρια της Oxfam International.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν κύματα διαμαρτυρίας εναντίον των σούπερ πλούσιων, όπως συνέβη το 2011 με το κίνημα «Occupy Wall Street» ή πιο πρόσφατα με τις διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που εξέφρασε την επιθυμία να μειώσει τους φόρους των πλουσίων.

Βέβαια, οι σούπερ πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος αλλάζει και δεν διστάζουν να στραφούν στην φιλανθρωπία, όπως κάνει σταθερά ο Μπιλ Γκέητς. «Η φιλανθρωπία γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους δισεκατομμυριούχους, όπου κι αν βρίσκονται», δηλώνει ο John Mathews, ο οποίος χειρίζεται την περιουσία των πιο πλούσιων πελατών της τράπεζας UBS.