Αναζητούνται 4 Βορειοκορεάτες - Θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Τέσσερις Βορειοκορεάτες που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιόνγκ Ουν έφυγαν από τη Μαλαισία την ημέρα του φόνου, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναχώρησαν αεροπορικώς, ωστόσο η αστυνομία δεν αποκάλυψε τον προορισμό των υπόπτων. Το μόνο που αποκάλυψε, είναι ότι η επιχείρηση για τον εντοπισμό τους γίνεται σε συνεργασία με την Ιντερπόλ.

«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι (τέσσερις βορειοκορεάτες ύποπτοι) αναχώρησαν από τη χώρα μας την ίδια ημέρα» της δολοφονίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Νουρ Ρασίντ Ισμαήλ.

«Οι τέσσερις ύποπτοι έχουν στην κατοχή τους κανονικά, όχι διπλωματικά διαβατήρια. Το επόμενο σχέδιο είναι να τους πιάσουμε. Έχουμε ασφαλώς διεθνή συνεργασία με την Ιντερπόλ», τόνισε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι καταβάλει προσπάθειες για να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο συγγενή του Κιμ Γιονγκ Ναμ. «Η σορός πρέπει να αναγνωριστεί. Ο πλησιέστερος συγγενής είναι αυτός που μπορεί να αναγνωρίσει τη σορό», δήλωσε ο Νουρ Ρασίντ.

Η αστυνομία έχει δώσει περιθώριο δύο εβδομάδων στους πλησιέστερους συγγενείς του Κιμ για να ζητήσουν τη σορό. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είπε σε βουλευτές στη Σεούλ πως ο Κιμ ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του στο κινεζικό έδαφος του Μακάο, υπό την προστασία της Κίνας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν έναν Βορειοκορεάτη που φέρεται να σχετίζεται με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ. Επίσης έχουν συλληφθεί μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια και ένας Μαλαισιανός έχει τεθεί υπό κράτηση για να διευκολυνθεί η έρευνα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα, αφού ανέφερε στους εργαζόμενους του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ όπου βρισκόταν ότι ζαλιζόταν και πονούσε. Επρόκειται να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μακάο, όμως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε.

Από την πλευρά της Νότιας Κορέας, αμερικανών αξιωματούχων και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, υποστηρίζεται η άποψη ότι ο Ναμ δολοφονήθηκε από Βορειοκορεάτες πράκτορες που χρησιμοποίησαν ένα πανίσχυρο δηλητήριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του θανάτου. Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις τοξικολογικές εξετάσεις και τη νεκροτομή, διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, Βόρεια και Νότια Κορέα βρίσκονται σε διπλωματική διαμάχη με αφορμή τη σορό του Ναμ, καθώς η Βόρεια Κορέα ξεκαθάρισε ότι θα απορρίψει την ιατροδικαστική έκθεση της Μαλαισίας και έχει κατηγορήσει τη χώρα αυτή ότι «γίνεται συνεργός έξωθεν δυνάμεων». Η φράση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια καλυμμένη αναφορά στη Νότια Κορέα.