Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ - Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρα

Η εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Γερμανία θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σε τακτική συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «ανέκαθεν λέγαμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» και πρόσθεσε ότι «ακούμε για την καλή πρόοδο στις συνομιλίες εντός των θεσμών και επίσης για πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει σύγκλιση, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ από τεχνικής άποψης, ώστε να μπορεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Νωρίτερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μυστική συμφωνία ανάμεσα στην σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Την αποκάλυψη έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σύμφωνα με την οποία συμφωνήσαν να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους να μετατεθεί για το 2018. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό οι δύο ισχυρές κυρίες θα έχουν συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt με τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι:

-Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

-Θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Die Welt η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει με νόημα ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική. Στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον, όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ, θέλει να στηρίξει τη Μέρκελ εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος. Η Welt υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα και αναφέρει ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μία «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει καταλάβει αυτό εν τω μεταξύ. Οι τόνοι της κυβέρνησής του είναι σημαντικά πιο συγκρατημένοι από ότι σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. Στην Αθήνα έχουν, επίσης, κατανοήσει ότι δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής του Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι επίσης πλέον στη θέση του».