Σκωτία: Πρέπει να έχουμε λόγο για την επιστολή Μέι στην Ε.Ε.

Η Βρετανία δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν συμφωνήσει με τη Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία για την επιστολή με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία «διαζυγίου», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα Brexit της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Μάικλ Ράσελ.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής βουλευτών στο Λονδίνο ο κ. Ράσελ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πότε σχεδιάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να υποβάλει επιστολή προς την Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ε.Ε. και ότι δεν του έχει παρουσιάσει κάποιο προσχέδιο. Η τέταρτη συνάντηση της κοινής υπουργικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, για συνομιλίες με την βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της επιτροπής στην επιστολή, ο κ. Ράσελ απάντησε ότι «δεν θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός εάν έχει υπάρξει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συμφωνία για την επιστολή».

Σκωτία: Υπέρ της ανεξαρτητοποίησης τάσσεται το 49%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη προς την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας BMG για λογαριασμό της εφημερίδας Herald Scotland. Σύμφωνα με την έρευνα το 49% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, δηλαδή ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση, με το 51% να είναι κατά και αφού εξαιρέθηκαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω».

Την ίδια στιγμή μια πλειοψηφία 56% έναντι 44% εξακολουθεί να αντιτίθεται στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος πριν αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά περίπου 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τον περασμένο χρόνο το τοπίο άλλαξε.

Στρατηγική ανάσχεσης επεξεργάζεται η Τερέζα Μέι

Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε τα σχέδια της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την Ε.Ε. σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία που πραγματοποίησε την Τρίτη – ένδειξη της διαφωνίας αναφορικά με το Brexit μεταξύ Σκωτίας και Λονδίνου.

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Νταντί “Τhe Courier” αναφέρει ότι η κ. Μέι θεωρεί ότι η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα ζητήσει σε δύο εβδομάδες την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας και ότι η Βρετανή πρωθυπουργός επεξεργάζεται στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του ενδεχόμενου. Η Σκωτία έχει πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτι δηλαδή περισσότερο από το 8% του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.