Συρία, Ιράκ και Αιγαίο στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και των απειλών για ακύρωση της συμφωνίας του προσφυγικού με την ΕΕ, έφτασε στην Άγκυρα γύρω στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης, η Άγκελα Μέρκελ για την κρίσιμη και δύσκολη, όπως είχε χαρακτηρίσει η DW, συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγη ώρα μετά την άφιξη της καγκελάριου στην Άγκυρα, την υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Ρερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο και ιδιαίτερα στη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση καθώς και τα ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου. Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας.», τόνισε η Μέρκελ απευθυνόμενη στον Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως: «Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Στο πρόγραμμα της γερμανίδας Καγκελαρίου περιλαμβάνονται ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και επίσκεψη στο κτίριο του κοινοβουλίου, που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.