Τραμπ στην Μέι: Το Brexit είναι υπέροχο - Τι δήλωσε για τον Πούτιν

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, έπειτα από την συνάντηση που είχαν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με ξένη ηγέτιδα από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του.

«Πιστεύω ότι το Brexit θα είναι μια υπέροχη εξέλιξη για τη χώρα σας» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Τερέζα Μέι κατά τις κοινές δηλώσεις τους, σημειώνοντας ότι “θα αποκτήσετε την δική σας ταυτότητα και θα μπορείτε να κλείνετε τις δικές σας εμπειρικές συμφωνίες χωρίς την εποπτεία κανενός».

Οι τοποθετήσεις του Τραμπ δεν προκαλούν εντύπωση, καθώς ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα σπεύσουν να μιμηθούν το έξυπνο παράδειγμα της Βρετανίας.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι Βρετανία και ΗΠΑ θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις.

Συνεχίζοντας η ίδια τόνισε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν πιο εύκολες οι εμπορικές συναλλαγές.

Βρετανία και ΝΑΤΟ

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι τόσο το Λονδίνο όσο και η Ουάσινγκτον αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, είπε η Μέι, υποσχέθηκε ότι “θα στηρίζει 100%” το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε “παρωχημένο”. Συνεχίζοντας επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Η Βρετανίδα ηγέτης είπε ότι κατά τη συνάντηση συνομίλησαν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους υπογραμμίζοντας ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Τραμπ: Ελπίζω να έχω μια φανταστική σχέση με τον Πούτιν

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αναφορά και στη Ρωσία, λέγοντας ότι επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη χώρα, όμως δεν έκανε σαφές το αν σκοπεύει να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Όπως είπε, είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για κάτι τέτοιο.

Συνεχίζοντας είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει να έχει μια “φανταστική σχέση” με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι πιθανό να μην επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Όσο για τις σχέσεις του Τραμπ με την Μέι, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι “θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί” μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι “ακούει τον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος ακούει εμένα”.

Τέλος η Τερέζα Μέι αποκάλυψε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του 2017, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποδέχεται την πρόσκληση.