Τραμπ στον Μεξικανό Πρόεδρο: Αν δεν πληρώσεις για το τείχος να μην έρθεις στις ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Μεξικανό Πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντάς του ότι θα πρέπει να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, αν το Μεξικό αρνείται να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλους αριθμούς … χαμένων θέσεων απασχόλησης και εταιρειών. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η δήλωση του Τραμπ για την κάλυψη του κόστους κατασκευής του τείχους των 2.000 μιλίων στα σύνορα με το Μεξικό, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη δυσκολία που διαβλέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για το αρκετά μεγάλο κονδύλι που απαιτείται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος ανέγερσης για κάθε μίλι του τείχους, υπολογίζεται στα 6,5 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, το έργο που υπέγραψε ο Αμερικανός ηγέτης, θα κοστίσει στο αμερικανικό ταμείο από 12 δισ. έως 15 δισ. δολάρια.

Ο Τραμπ επιχειρεί να μοιράσει το κόστος με το Μεξικό, απειλώντας με ακύρωση των συμφωνιών που έχουν οι δύο χώρες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ήταν η ματαίωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.