Eurogroup: Τέρμα τα σενάρια για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Με αρνητικό πρόσημο για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρώπη ζητά από τη χώρα μας νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για μετά το 2018.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε το μέρος της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πλέον η προσοχή στρέφεται προς το μέρος της Κυβέρνησης, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018, τη χρονιά δηλαδή που -σύμφωνα με την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές- είναι υποχρεωμένη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ντάισελμπλουμ: Προς όφελος όλων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς» είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως σημείωσε, «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να κινηθεί για την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικας στην Αθήνα.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πολτικός, κάνοντας θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας και υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά.

Δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται από την αρχή στο ελληνικό πρόγραμμα, επομένως δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερωτήσεις προς τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε με τις θέσεις του ΔΝΤ που υποστηρίζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Μοσκοβισί: Οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού, που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.

Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή των θεσμών θα πραγματοποιηθεί γρήγορα. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε μακριά».

Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο με μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Οι διαρροές για τα νέα μέτρα και οι άκαρπες συνομιλίες Τσακαλώτου-Σόιμπλε

Έπειτα από την άκαρπη συνάντηση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup, πληροφορίες ανέφεραν ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα για μετά το 2018.

Το αίτημά τους διατυπώθηκε σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν μαζί του πριν από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019 και αφορούν σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, καθώς και μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, συνάντησαν αρχικά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Μπενουά Κερέ και τον Μάρκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης συνάντησε και τον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, καθώς και τον Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.