"Ράπισμα" στη Μέι απ' το Ανώτατο Δικαστήριο: Brexit με έγκριση του Κοινοβουλίου

Την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου θα χρειαστεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προκειμένου να προχωρήσει την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με σύνθεση έντεκα δικαστών έναντι του καθιερωμένου αριθμού πέντε, απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, oκτώ δικαστές ψήφισαν υπέρ και τρεις κατά.

Η πρωθυπουργός, υποχρεώνεται να θέσει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο τη νομοθεσία για τη διαδικασία Brexit, αφού απορρίφθηκε αμετάκλητα το αίτημα της να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέχρι το τέλος Μαρτίου χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Η βρετανική Κυβέρνηση ας βγάλει τα συμπεράσματά της

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε την άποψη ότι «εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να βγάλει τα συμπεράσματά της».

Ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ούτε εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι πριν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης, το οποίο καθορίζει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Εξάλλου, απαντώντας με σκωπτικό τρόπο σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως πρώτα θα συμφωνηθούν οι όροι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν κάποιος επιθυμεί μετά το διαζύγιο να έχει μία φιλική σχέση με την άλλη πλευρά, πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στους όρους ενός συντεταγμένου χωρισμού. Συντεταγμένος χωρισμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σε αυτήν τη βάση θα χτίσουν τη νέα σχέση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως στις Συνθήκες δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συζητάει τις εμπορικές σχέσεις του με τρίτη χώρα, ενόσω είναι μέλος της Ένωσης, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. «Η συζήτηση αφορά το τι θα ήθελες να δεις στο μενού, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται επί του ήδη αποφασισμένου μενού από το οποίο θα κληθείς να παραγγείλεις» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να δώσει μία περισσότερο κυριολεκτική απάντηση.