Φέρχοφστατ: Το Brexit ευκαιρία για στενότερη προσέγγιση των κρατών–μελών της Ε.E
Ο υπεύθυνος του ευρωκοινοβουλίου για την διαπραγμάτευση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, δήλωσε χθες πως η απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για την ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και να αποτρέψει μια περαιτέρω κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των εναπομεινάντων 27 κρατών–μελών.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου υπογράμμισε πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η στροφή της Ουάσιγκτον προς τον προστατευτισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια προειδοποίηση για την ΕΕ.
“Η συζήτηση για το Brexit είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, μια νέα εταιρική σχέση με την Βρετανία, αλλά παράλληλα να καθορίσουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για να αποκτήσουμε μια πραγματική κυβέρνηση στην Ευρώπη”, επισήμανε ο Φέρχοφστατ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την προώθηση του νέου του βιβλίου που φέρει τον τίτλο: “Η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης”.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ κατά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Έχει τονίσει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου επιθυμεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της αποχώρησης που θα διαρκέσει δύο χρόνια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας όμως αναμένεται σήμερα Τρίτη να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν η Μέι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φέρχοφστατ υποστήριξε ότι είναι “πολύ νωρίς” για να υποθέσει κανείς την επίδραση που θα έχει το Brexit στην Βρετανία ή στο Σίτι του Λονδίνου.
“Είναι σαφές ότι η μετάβαση χρειάζεται να είναι χρονικά περιορισμένη. Έχω δει προσωρινές καταστάσεις να διαιωνίζονται”, τόνισε ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας: “Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι μια ξεκάθαρη ενεργοποίηση του άρθρου 50, μια σαφή πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης και πώς εκείνοι βλέπουν την εταιρική σχέση στο μέλλον”.
“Πρέπει να δούμε αν θα ζητήσουνε σύναξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό”, σημείωσε.
“Πρέπει να καταλήξουμε πριν τις ευρωεκλογές του 2019” είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να επιλέξει πολιτικές που θα της επιτρέπουν να έχει καλύτερη τύχη όντας εκτός της Ένωσης, από το να είναι πλήρες μέλος αυτής.
Προτιμότερο από την οπισθοχώρηση και την διάσπαση, η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική και αμυντική ένωση και να ενοποιήσει την κοινή της αγορά με περισσότερες βιομηχανίες και τομείς υπηρεσιών, τόνισε.
“Είναι μια προειδοποίηση”, δήλωσε, που προκαλείται από “το Brexit και ενισχύεται από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ”.