Τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου και Τραμπ - Τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Η τελική ημερομηνία θα οριστεί τις ημέρες πριν από την επίσκεψη», διευκρίνισε το γραφείο του Νετανιάχου προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας «τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους και άλλα θέματα».

Όπως επισημαίνεται, «ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) εξέφρασε τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να σφυρηλατήσουν το κοινό όραμα για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, χωρίς κενά μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν μια πολύ θερμή τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Νετανιάχου ήταν πολύ καλή.

Η μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας

Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Νετανιάχου «εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να χτίσουν ένα κοινό όραμα ώστε να προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, ο οποίος επίσης συζήτησε με τον Τραμπ για τον πόλεμο στη Συρία, «η πρώτη προτεραιότητα του κράτους του Ισραήλ είναι να αρθεί η απειλεί που αποτελεί η κακή πυρηνική συμφωνία που συνήφθη με το Ιράν» και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Ο Ομπάμα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας αυτής, την οποία ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «μια από τις χειρότερες».

Σπάζοντας την γραμμή που ακολουθούν παραδοσιακά οι ΗΠΑ ο Τραμπ υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Όμως χθες Κυριακή ο Λευκός Οίκος φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας άμεσης τέτοιας μεταφοράς. «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας που τελικά θα καταλήξει εκεί», εξήγησε ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, μετά τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προκάτοχό του, ο οποίος θεωρούσε ότι ο εβραϊκός εποικισμός αποτελεί εμπόδιο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, που έχουν παγώσει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ έφτασαν στο ναδίρ τους όταν στις 23 Δεκεμβρίου η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από το 1979 δεν άσκησε βέτο σε μια απόφαση του ΟΗΕ η οποία καταδίκαζε τον εβραϊκό εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.

Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου δύο Ισραηλινοί βουλευτές παρουσίασαν στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ένα νομοσχέδιο για την προσάρτηση της συνοικίας Μααλέ Αντουμίμ στη Δυτική Όχθη. Κάτι τέτοιο θα κάψει τη Δυτική Όχθη στα δύο και θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα έχει γεωγραφική συνέχεια.

Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό υπουργό, το θέμα αυτό θα εξεταστεί μετά τη συνάντηση Νετανιάχου –Τραμπ.

Πηγή:iefimerida