Αντι - Τραμπ διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη - "Πνίγηκε" στον κόσμο η Ουάσινγκτον (φωτό)

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που έγινε στις ΗΠΑ με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μια ημέρα μετά από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού ηγέτη. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν σε 600 πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν το λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNN τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά του Τραμπ, χωρίς να υπολογίζεται το μισό εκατομμύριο που συγκεντρώθηκε την Ουάσινγκτον. Μάλιστα το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Πλήθος γυναικών διαμαρτυρήθηκαν κατά του Τραμπ φορώντας τα ροζ σκουφάκια, ένα από τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης. Ο τρόπος που ο νέος Πρόεδρος αντιμετωπίζει τις γυναίκες και μιλά γι’ αυτές ήταν ανάμεσα στους λόγους του ξεσηκωμού, ενώ άλλες διαμαρτυρόμενες θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τις θέσεις σε βάρος των Μουσουλμάνων και των μεταναστών.

Εκτιμήσεις του CNN για τους αριθμούς των διαδηλωτών

Το CNN συγκέντρωσε τις επίσημες εκτιμήσεις από τις αρχές για τις πορείες που έγιναν σε όλη τη χώρα, ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο δεν έχει συμπεριλάβει στη λίστα τους διαδηλωτές στο Ντένβερ, την Ουάσινγκτον αλλά και πόλεις που δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση. Αναφορικά με την αμερικανική πρωτεύουσα, εκτιμάται ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση πλησίασαν τους 600.000.

Στην Ουάσινγκτον, η διαδήλωση των γυναικών ξεκίνησε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Μια απλή ανάρτηση το Facebook για την “Πορεία των Γυναικών”, κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο για τη διαδήλωση. Την ανάρτηση έκανε μια Χαβανέζα γιαγιά, η Τερίσα Σουκ.

Οι περισσότερες διαδηλώτριες φορούσαν το κεφάλι τους το “pussyhat”, ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις διαδηλώσεις συγκεντρώθηκαν:

100.000 Νέα Υόρκη

60.000 Ατλάντα

40.000 Οστιν

20.000 Χιούστον

100.000 Λος Αντζελες

40.000 Σαν Ντιέγκο

20.000 Σακραμέντο

60.000 Οκλαντ

125.000 Σικάγο

70.000 Πόρτλαντ

120.000 Σιάτλ

90-100.000 Σεντ Πολ (Μινεσότα)

120-125.000 Βοστόνη

11-13.000 Σεντ Λιούις

75-100.000 Μάντισον (Ουισκόνσιν)

 

Τα σημεία όπου έγιναν διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον

Η πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση έγινε στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ. «Πρόεδρος μειοψηφίας», «Φοβάμαι», έγραφαν πολλά από αυτά.

Κατά του Ντόναλντ Τραμπ διαδήλωσαν και πολλοί διάσημοι, όπως ο Μάικλ Μουρ, η Μαντόνα, η Σαρλίζ Θερόν, η Αλίσια Κις και η Σκάρλετ Γιόχανσον.

«Η επανάσταση ξεκινά εδώ. Η μάχη για το δικαίωμα να είσαι ελεύθερος, να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι ίσος», είπε στον κόσμο η Μαντόνα. «Ας προχωρήσουμε μαζί μέσα από αυτό το σκοτάδι και με κάθε βήμα θα ξέρουμε ότι δεν φοβόμαστε, δεν είμαστε μόνοι, δεν θα υποχωρήσουμε, ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και ότι καμία αντίθετη δύναμη δεν έχει τύχη απέναντι στην πραγματική αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

«Είμαστε στη δεύτερη ημέρα της τραγωδίας Τραμπ. Είμαστε εδώ για να ορκιστούμε να βάλουμε ένα τέλος στο μακελειό του», τους είπε ο Μάικλ Μουρ με τον σκηνοθέτη να καλεί σε αλλαγή στο κόμμα των Δημοκρατικών. «Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) ανήλθε στην εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται εδώ», συνέχισε ο ίδιος.

«Σας σέβομαι, Ντόναλντ Τραμπ, όμως απαιτώ να με στηρίξετε, εμένα, την αδελφή μου, τη μητέρα μου» επισήμανε από την πλευρά της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

Η Κέιτι Πέρι επίσης έδωσε το παρών, μαζίμε την αδελφή της. «Πρέπει να είμαστε όλες φύλακες η μία της άλλης. Διαδηλώνω σήμερα γιατί δεν φοβάμαι πλέον και ελπίζω ότι μπορώ να είμαι παράδειγμα αντοχής και θάρρους. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με καταπιέσει, να με κάνει να σιωπήσω ή να κόψει τα φτερά μου», έγραψε η Πέρι στα social media.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ:

Ατλάντα

Σιάτλ

 Λος Αντζελες

Νέα Υόρκη

Σαν Φρανσίσκο

Όλος ο πλανήτης κατά του Τραμπ

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο: Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ναϊρόμπι, Γιοχάνεσμπουργκ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιράκ, Ινδία, Καναδάς και Βραζιλία “ξεσηκώθηκαν” κατά του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι διοργανωτές της πορείας στο Λονδίνο ανέφεραν ότι συγκεντρώθηκαν 10.000 άνθρωποι, η αστυνομία στη Γαλλία έκανε λόγο για πάνω από 7.000 άτομα και στην Πράγα, παρά το τσουχτερό κρύο, πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κρατώντας φωτογραφίες του Τραμπ και του Πούτιν εκφράζοντας τους φόβους τους και για τους δύο ηγέτες.

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν επίσης στο Βερολίνο, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και το Αμστερνταμ, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αργεντινή και αλλού.

Συγκέντρωση έγινε και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους».

Στην Αυστραλία

Στην Ινδία

Στο Ιράκ

Στην Ισπανία

Στο Ισραήλ

Στο Λονδίνο

Στο Παρίσι

Ουάσινγκτον

 

Το μετρό της Ουάσινγκτον νωρίς το Σάββατο είχε μπλοκάρει από το πλήθος.

Η μαζική πορεία της Ουάσινγκτον:

Σκάρλετ Γιόχανσον

Έιμι Σούμερ

Τζίλιαν Άντερσον

Ίαν Μακ Κέλεν

Κρίστεν Στιούαρτ

 

Ευχαριστίες από τη Χίλαρι 


Τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που διαδηλώνουν εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον με ανάρτησή της στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που ορθώνετε το ανάστημά σας, υψώνετε τη φωνή σας και συμμετέχετε στην πορεία για τις αξίες μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ειλικρινά πως είμαστε ισχυρότερες ενωμένες», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό.

Βρετανία