Τ. Μέι: Θέλουμε "σκληρό brexit" - Με έξοδο από την ενιαία αγορά & έλεγχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας

Τις βασικές προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του Brexit παρουσίασε στην πρώτη επίσημη ομιλίας της η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σχετικά με τη μεθοδολογία με την οποία θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίπτυχο που προσδιορίζει το “σκληρό Brexit” σύμφωνα με την κ. Μέι είναι έξοδος από την ενιαία αγορά, έλεγχος των συνόρων και κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά. Συμμετοχή στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μετακίνησης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε» τόνισε στην ομιλία της η Βρετανίδα πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η αντικατάσταση του νομικού πλαισίου της ενιαίας αγοράς με μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.». Παράλληλα η κ. Μέι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την υποκατάσταση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών με διμερείς συμβάσεις, ωστόσο ανέφερε ότι «είμαστε ανεκτικοί και θέλουμε την εισροή λαμπρών μυαλών, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής: Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας αλλά περιορίζουμε την εισροή μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως θα ζητήσει από την Βουλή και την Γερουσία να κυρώσουν το σχέδιο Brexit, ενισχύοντας έτσι την εσωτερική έννομη τάξη της Βρετανίας. «Οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν τώρα θα ισχύσουν και την επομένη του Brexit. Το Κοινοβούλιό μας θα φροντίσει γι’ αυτό», πρόσθεσε η κ. Μέι και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των επιμέρους Κοινοβουλίων και τη σωστή διανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και εθνικών κοινοβουλίων μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

«Διαπραγματευόμαστε μία νέα σχέση με την Ε.Ε. Μία σχέση ισότητας», επισήμανε η κ. Μέι και ξεκαθάρισε ότι θα «πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι είδους χώρα θέλουμε να γίνουμε. Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο δυνατό, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Αλλά θέλω και μία καλύτερη συμφωνία για τους απλούς πολίτες».

Απαντώντας στις αιχμές του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σε συνέντευξή του στους Times είχε δηλώσει πως με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας η Ε.Ε. θα διαλυθεί η κ. Μέι αντέκρουσε αυτές τις δηλώσεις και τόνισε ότι «η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν είναι μια εσωστρεφής απόφαση. Η Βρετανία δείχνει το πιο διεθνές πρόσωπό της σήμερα. Κοιτάμε πέρα από την Ευρώπη, σεβόμενοι την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας» και πρόσθεσε πως «η Βρετανία θέλει η Ε.Ε. να πετύχει, όχι να αποσυντεθεί».

Αναφερόμενη στην κατάργηση της διεθνούς δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε ότι «θέλουμε να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας» και κατέστησε σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φεύγει από την Ε.Ε. αλλά δεν φεύγει από την Ευρώπη.

Καταλήγοντας η κ. Μέι επανέλαβε πως η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι αρωγός της Ένωσης σε όλα τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το διασυνοριακό έγκλημα, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι διεθνείς σχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας της Τερέζα Μέι η στερλίνα κέρδιζε 2% έναντι του δολαρίου και 0,28% έναντι του ευρώ, την ώρα που νωρίς το πρωί βρισκόταν στο χαμηλότερό της ιστορικό.