Τσαρικό πλοίο ανακαλύφθηκε βυθισμένο σε λίμνη της Τουρκίας

Μετά από περίπου 18 μήνες έρευνας, υποβρύχια ερευνητική ομάδα από την Τουρκία ανακάλυψε το ναυάγιο ενός πολεμικού πλοίου που είχε ναυπηγηθεί στη Ρωσία το 1915.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης το πλοίο ηλικίας 100 ετών βρέθηκε πρόσφατα στη λίμνη Βαν, στην ανατολική Τουρκία. Το πολεμικό αυτό πλοίο χρησιμοποιούνταν από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά φορτίου και το προσάραξε σε βάθος 23 μέτρων στη λίμνη Βαν, κατά τη διάρκεια καταιγίδας το 1958.

Πριν βυθιστεί είχε χτυπήσει στα βράχια, ωστόσο η κατάστασή του είναι καλή. Την ίδια ώρα εικάζεται ότι στη λίμνη έχουν βυθιστεί άλλα δύο φορτηγά πλοία του τσαρικού στόλου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής ερευνητικής ομάδας, Ταχσίν Τσεϊλάν, ευελπιστεί ότι θα συνεργασθούν από κοινού με αρμόδια ρωσική ερευνητική ομάδα για την ανάσυρση και των υπόλοιπων ναυαγίων.

Η λίμνη Βαν είναι η μεγαλύτερη της Τουρκίας, βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας σε υψόμετρο 1.720 μέτρων και τα νερά της είναι ιδιαίτερα αλμυρά. Η περιοχή Βαν έχει έντονες ρωσικές επιρροές, καθώς στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου καταλήφθηκε από τους Ρώσους από το 1915 έως και το 1917.