Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θα μείνουμε για πάντα στην Κύπρο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, αυτή τη φορά για το θέμα του Κυπριακού, προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και οι δύο πλευρές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έξω από το τζαμί όπου επισκέφθηκε σήμερα για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό ξεκαθάρισε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη ότι για να υπάρξει θετική λύση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Γενεύη για την Κύπρο υπάρχουν τρεις όροι:

– Τα Κόκκινα (Ερένκιοι) μαζί με τη Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

– Τα Βαρώσια (κλειστά και ανοιχτά) πάλι να παραμείνουν στους Τουρκοκυπρίους

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι “το σχέδιο Ανάν πλέον δεν έχει ισχύ» ενώ για το θέμα της διοίκησης ανέφερε “μία περίοδος στους Τουρκοκύπριους, δύο στους Ελληνοκύπριους. Αν θέλουμε ειρήνη δίκαιη και περιεκτική, αυτά πρέπει να γίνουν, είπαμε».

reuters