Αδέρφια χάκαραν χιλιάδες e-mail - "Θύματά" τους οι Ρέντσι, Ντράγκι και Μόντι

Σε οικογενειακή υπόθεση μετέτρεψαν το χακάρισμα χιλιάδων λογαριασμών e-mail δύο αδέρφια στην Ιταλία που συνελήφθησαν τελικά από τις αρχές. Ανάμεσα στα θύματά τους ηχηρά ονόματα της ιταλικής και οικονομικής ελίτ όπως αυτά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και των πρώην πρωθυπουργών Ματέο Ρέντσι και Μάριο Μόντι.

Πρόκειται για τον 45χρονο Τζούλιο Οτσιονέρο και την 48χρονη αδελφής του, Φραντσέσκα Μαρία Οτσιονέρο, οι οποίοι «χάκαραν δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς email, ανάμεσά τους τραπεζιτών, επιχειρηματιών, ακόμη και αρκετών καρδιναλίων του Βατικανού», όπως δήλωσε στο Reuters ο Ρομπέρτο Ντι Λεγκάμι, επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που έκανε την έρευνα.

Το πώς μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες ακόμα ερευνάται, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Di Legami, η αστυνομία κατέσχεσε server στη Ρώμη που περιείχε χιλιάδες αρχεία, όμως το 99% των δεδομένων ήταν αποθηκευμένο στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες θα μεταφερθούν τις ερχόμενες ημέρες, όμως θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να αναλυθούν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δράστες πιθανόν χάκαραν περίπου 18.000 λογαριασμούς, ενώ βρέθηκαν περίπου 2.000 κωδικοί πρόσβασης ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι κατάφεραν να εγκαταστήσουν και ιό σε κάποιους υπολογιστές, που τους επέτρεπε να βλέπει κάθε χτύπημα στο πληκτρολόγιο.

Το Reuters αναφέρεται και σε άλλα ονόματα προσωπικοτήτων όπως ο Φαμπρίτσιο Σακομάνι, πρώην γενικός διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Ιταλίας και ο υπουργός Πολιτισμού του Βατικανού, καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», οι δύο συλληφθέντες είναι τυπικά κάτοικοι Λονδίνου αλλά εδρεύουν στη Ρώμη και είναι «πολύ γνωστοί» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.