Στα ίχνη του μακελάρη της Κων/πολης οι αρχές - Συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το ISIS

Ασύλληπτος εξακολουθεί να παραμένει ο δράστης της επίθεσης στη ντισκοτέκ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης όπου σκοτώθηκαν από πυρά 39 πολίτες και τραυματίστηκαν 69. Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με ανακοίνωσή τους ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο club Reina στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντας τον δράστη του μακελειού «στρατιώτη μας».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ISIS, η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε από έναν «στρατιώτη» του και στόχευε Χριστιανούς που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούν «αποστάτες»: «Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί», αναφέρει η τρομοκρατική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής το μήνυμα αυτό με την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σχολιάσει κανένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που έγιναν γνωστές το απόγευμα της Δευτέρας, ένας πολίτης ειδοποίησε την αστυνομία ότι είδε τον δράστη να κατεβαίνει από πλοίο στην περιοχή Γιάλοβα που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η ίδια μαρτυρία αναφέρει ότι στη συνέχεια έκανε οτοστόπ και επιβιβάστηκε σε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο με αριθμούς πινακίδας που υποδείκνυαν την πόλη Προύσα.

Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μακελάρης είναι πιθανό να βρίσκεται στο Κιργιστάν. Μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στον πρόξενό τους να ελέγξει τις σχετικές ειδήσεις που αναφέρονται στον τύπο προκειμένου να συμβάλλουν στην έρευνα.

Το προφίλ του μακελάρη

Οι τουρκικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης είναι νεαρής ηλικίας, με την ηλικία του να προσδιορίζεται κοντά στα 25, ενώ η μη σωστή χρήση της τουρκικής γλώσσας (σ.σ. σύμφωνα με τις μαρτυρίες θαμώνων) κάνει τις αρχές να εικάζουν ότι κατάγεται είπε από τη από μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Κίνας, ή το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία ή το Καζακστάν ή το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, ο νεαρός μακελάρης θα μπορούσε να είναι μέλος του ίδιου πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που εξαπέλυσε την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στις 28 Ιουλίου 2016 όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 45 άτομα.

Νέο βίντεο με το πρόσωπο του τζιχαντιστή

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ένα νέο βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα, στο οποίο φαίνεται καθαρά το πρόσωπο του τζιχαντιστή, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο 39 ανθρώπους.

Ο «μαχητής» του Ισλαμικού Κράτους το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για το νέο χτύπημα στην καρδιά της Πόλης, εμφανίζεται κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του, όταν ταξίδεψε στην Τουρκία.

Ψύχραιμος και χωρίς ίχνος προβληματισμού, ο μακελάρης είναι έτοιμος να εφαρμόσει το θανατηφόρο σχέδιό του. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, διορθώνοντας το λάθος της την προηγούμενη ημέρα, καθώς είχε συλλάβει λάθος άνθρωπο, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο.

Παράλληλα, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τζιχαντιστής μετά την επίθεση έφυγε ανενόχλητος με ταξί.

Οκτώ συλλήψεις για την επίθεση

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη έχει συλλάβει οκτώ υπόπτους για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική επίθεση στο ματωμένο κλαμπ.

Παράλληλα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 147 προσαγωγές υπόπτων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρισης την εβδομάδα των εορτών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου,

photo-dras

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής φωτογραφίες ενός ατόμου που υποτίθεται ότι ήταν ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης. Όμως τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν απεικονίζουν τον δράστη της επίθεσης αλλά έναν υπήκοο από το Καζακστάν. Μάλιστα, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε βλέποντας φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

drass

Ο άνδρας που απεικονίζεται πήγε στην Ασφάλεια και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την τρομοκρατία. Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «έβλεπαν» τον ISIS πίσω από την επίθεση, προτού η οργάνωση να αναλάβει την ευθύνη. Η αστυνομία εκτιμούσε ότι ο ύποπτος είναι μέλος του Ανατολικού Τουρκεστάν του ISIS, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν το όνομά του ή την ακριβή εθνικότητα. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ανέφερε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, έκαναν λόγο για επίθεση όμοια με εκείνη που διεξήγαγε το Ισλαμικό Κράτος στο Ορλάντο.



Βίντεο με το τι γινόταν στο club Reina λίγη ώρα πριν την επίθεση

Άλλαξε πέντε γεμιστήρες σε επτά λεπτά

Επί επτά συνεχόμενα λεπτά πυροβολούσε το πλήθος ο δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο κλαμπ Reina στην Τουρκία αφήνοντας πίσω του 39 θύματα και 69 τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος άλλαξε πέντε γεμιστήρες για να σκορπίσει το θάνατο μέσα στο ανυπεράσπιστο πλήθος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης φορούσε σκούρο σακάκι και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι πριν την επίθεση έκανε διερεύνηση του χώρου. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μέσα στο κλαμπ ήταν μόνος του ή τελικά ήταν δυο οι δράστες καθώς μέχρι στιγμής, η αστυνομία κάνει λόγο για ένα δράστη, ενώ σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων οι δράστες ήταν δυο.

«Αυτό το ζήτημα θα διευκρινιστεί από την αστυνομία, όπως και ο τρόπος που διέφυγε από το κλαμπ» αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ήδη ελέγχονται οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να λυθεί το μυστήριο γύρω από τον τρόπο του χτυπήματος.

Γιλντιρίμ: Ο ένοπλος άφησε το όπλο του πριν διαφύγει

Ο ένοπλος άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές. Νεο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τον δράστη την ώρα που εισβάλει στο κλαμπ πυροβολώντας αδιακρίτως. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό έχουν ταυτοποιηθεί 38 από τα 39 θύματα της επίθεσης. Ανάμεσά τους κι ένας Ρώσος υπήκοος.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους 16 αλλοδαποί – ενώ 69 ακόμη τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι υπήκοοι ξένων χωρών (Ισραήλ, Γαλλία, Τυνησία, Λίβανος, Ινδία, Βέλγιο, Ιορδανία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία), καθώς ο αριθμός των Τούρκων θυμάτων ανέρχεται μόλις σε 12. Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, με τουλάχιστον 17.000 αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Γ.Γ. ΟΗΕ: Καταδίκασε την «άθλια τρομοκρατική επίθεση» στην Κωνσταντινούπολη

Tην «άθλια τρομοκρατική επίθεση» στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο κ. Γκουτέρες, εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση αλλά και το λαό της Τουρκίας, όπως και προς τις χώρες υπήκοοι των οποίων δολοφονήθηκαν από την ένοπλη επίθεση.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ελπίζει ότι αυτοί που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την «στυγερή επίθεση» θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.